Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 11 februari 2010

Provincie neemt verantwoordelijkheid in belang van volksgezondheid

De volledige Provinciale Staten hebben gisteren tijdens de Provinciale Statenvergadering de motie Van Steen (CDA) omtrent de voorlopige stop op storting van vervuild slib in voormalige zandwinplassen aangenomen en Gedeputeerde Staten heeft toegezegd ermee aan de slag te gaan.

Net als de CDA-Statenfractie Overijssel heeft aangegeven, benadrukt Gedeputeerde Staten het belang van volksgezondheid hierin. Portefeuillehouder gedeputeerde Theo Rietkerk heeft aangegeven de motie te zien als belangrijke ondersteuning van zijn beleid, vooral ook omdat de kwestie al zo lang speelt. Hij heeft de motie donderdagochtend 11 februari meteen meegenomen in het IPO-overleg, waar de gedeputeerden van verschillende provincies het onderwerp bespraken.

"Het is goed dat de Provincie nu de verantwoordelijkheid neemt in het belang van de volksgezondheid", zegt CDA-Statenlid Elly van Steen. De CDA-Statenfractie wil graag dat de burger in de kwestie een formele inspraak- en rechtspositie krijgt. Wanneer er plannen zijn vervuild slib te storten, moet de burger kunnen terugvallen op procedures middels vergunningverlening, in plaats van alleen een meldingsplicht. Zo zal bestuurlijke onduidelijkheid, waar in 2008 bij Linderveldplas sprake van was, niet meer aan de orde mogen zijn.
---