Ingezonden persbericht



---


News Flash

Olympische Spelen zorgen voor stortvloed aan spam

Brussel, 12 februari 2010 - De officiële start van de Olympische Winterspelen 2010 in Vancouver zijn voor MessageLabs Intelligence en het Response Team van Symantec Hosted Services het startschot voor een verhoogde waakzaamheid. Zij bereiden zich voor op een stortvloed van spamberichten die verband houden met de Olympische Winterspelen 2010. Behalve spam, werden er ondertussen ook al een paar gerichte aanvallen (targeted attacks) onderschept.

Een voorbeeld hiervan is hieronder te zien: het is een e-mail met het onderwerp, "Information and resources to help you travel during the Vancouver 2010 Winter Games. TravelSmart 2010.htm"

Alle links binnen de e-mail zijn echte links naar legitieme websites. Echter, een verborgen ingebed iframe in de e-mail zelf kan - zodra het slachtoffer erop klikt - worden gebruikt om allerhande malware op de computer van het slachtoffer achter te laten.

MessageLabs Intelligence onderschepte ook reeds een gerichte aanval. Het onderwerp van de email is: "How to make Olympics more interesting?" Hoewel de boodschap slechts weinig tekst bevat, wordt er een schadelijk presentatiebestand meegestuurd dat de computer van het slachtoffer zal aanvallen en tot slaaf maakt door er malware op te installeren.

"We hebben drie aanvallen van deze soort gezien sinds begin februari", aldus Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst bij Symantec Hosted Services. "Dat is zeer beperkt in termen van wereldwijde malware, maar gerichte aanvallen zijn meestal kleinschalig. Een targeted attack is erop gericht een klein aantal computers te infecteren. Echter, als er slechts één cybercrimineel erin slaagt toegang te krijgen tot een computer, kunnen de gevolgen desastreus zijn."

Om te voorkomen slachtoffer te worden tijdens de Olympische Winterspelen in 2010, dringt Symantec er op aan de volgende tips in het achterhoofd te houden:


. Inkoop van officiële tickets voor de Spelen - Als u tickets online koopt, zelfs van een veilingsite, wees dan zeker dat het een betrouwbare site is. Vancouver2010.com is bijvoorbeeld een officiële site en biedt fans tickets volgens het principe 'first come, first served'.


. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook zo - Veel cybercriminelen maken onwaarschijnlijke beloften zoals "exclusieve" Olympische pennen en merchandiseartikelen om slachtoffers te lokken. Op die manier worden slachtoffers in de val gelokt en wordt persoonlijke informatie zoals kaartgegevens ontfutseld.


. Wees voorzichtig bij het klikken op links in e-mails of Instant Messaging-berichten - Links kunnen virussen of Trojans bevatten of gebruikers leiden naar geïnfecteerde websites. Klik nooit op een link in een verdachte e-mail. Maak er een gewoonte van de URL handmatig in te geven in de browserbalk.


. Vul nooit formulieren in e-mailberichten in - Officiële organisatoren / sponsors van de Winterspelen zullen nooit vragen om persoonlijke, financiële of wachtwoord informatie via een e-mail bericht.


. Update uw computer - Beleef de Winterspelen vrij van hackers, door ervoor te zorgen dat je computer (persoonlijk of op het werk) beveiligd is met up-to-date antivirussoftware en de nieuwste besturingssystemen en beveiligingsapplicaties

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com

###

NOTA VOOR REDACTEURS: U vindt meer informatie over Symantec Corporation en zijn producten op deze pagina's voor de pers: http://www.symantec.com/news. Prijzen zijn steeds uitgedrukt in US dollars en uitsluitend geldig in de Verenigde Staten.

Symantec en het Symantec-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Symantec Corporation of zijn filialen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars zijn.

PERSCONTACT:



Ingezonden persbericht