Project Gemeente Westland

kernen 2020; voor en door Westlanders

Vitale kernen 2020; voor en door Westlanders

Publicatiedatum: 15-02-2010

In maart 2009 heeft de gemeenteraad de sociaal maatschappelijke visie 'Mijn Westland, ons Westland 2020' vastgesteld. In de tweede helft van 2009 is begonnen met de uitwerking van de doelen. Samen met de inwoners van de kernen Ter Heijde, Heenweg, Maasdijk, De Lier, Kwintsheul en Honselersdijk zijn concept sociale kaders opgesteld. Deze voorlopige kaders zijn op 12 februari aan de deelnemers van de kernbijeenkomsten en de leden van de gemeenteraad gepresenteerd in de Rank in De Lier.

12 februari
Voorafgaand aan de presentatie verzorgde dhr. Radboud Engbersen vrijdagmiddag een inspirerende blik op Westland. Dhr. Engersen is werkzaam bij SEV (stuurgroep experimenten volkshuisvesting) en vooral geĂŻnteresseerd in de leefbaarheid van dorpen. Zijn verhaal had als motto "dorpslucht maakt vrij".

Vervolgens bespraken de deelnemers in groepjes de resultaten van de kernbijeenkomsten en de voorlopige kaders. Wethouder zorg en welzijn Marga de Goeij: "De nota wordt een oproep aan alle Westlanders om samen te werken aan de punten die zijn besproken. De gemeente is regisseur en kan ook aanjager zijn, bijvoorbeeld bij het verlenen van subsidies of bestemmingsplannen. We moeten samen het optimale zien te bereiken tussen het `kleinschalige' van de dorpskernen en `goede voorzieningen'. Dat hoeft niet altijd geld te kosten. Soms is het ook een kwestie van slimmer met voorzieningen, met de ruimte of met menskracht omgaan.''
De concept sociale ontwikkelingskaders zullen na de gemeenteraadsverkiezingen voorgelegd worden aan de raad. In 2010 volgen nog de sociale ontwikkelingskaders voor kernen Naaldwijk, Wateringen, Monster, Poeldijk en 's Gravenzande.

Vitale kernen - de kernbijeenkomsten
In iedere kern zijn gesprekken gevoerd met sleutelfiguren uit de kern. De gemeente heeft alle opgehaalde informatie verwerkt in een concept sociale ontwikkelingskaders. Met deze kaders wil de gemeente richting geven aan het samenspel tussen partijen als maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners. Zij zijn het immers die, ondersteund door de gemeente, samen werken aan de vitaliteit en leefbaarheid.