Ingezonden persbericht


Lancering New Earth Leaders:

Maatschappelijk verantwoord leiderschap voor jonge professionals

Amsterdam, 10 februari 2010 - Vrijdag 12 februari aanstaande organiseren NCDO/Earth Charter Nederland, Move Your World, Vrije Universiteit Amsterdam, Plan Nederland en de Worldconnectors een netwerkbijeenkomst voor jonge professionals over maatschappelijk verantwoord leiderschap. Hier wordt onder andere het initiatief 'New Earth Leaders' gelanceerd: een platform voor managers van de toekomst met duurzame ambities, gebaseerd op het Earth Charter.

Doelgroep van het New Earth Leaders-initiatief zijn jonge professionals met 3 tot 7 jaar werkervaring, leiderschapsambities en interesse in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hen wordt de mogelijkheid geboden deel te nemen aan een 6 maanden durend intensief programma, gericht op persoonlijke groei, organisatie-ontwikkeling en internationale contacten. In een combinatie van theorie en praktijk wordt aandacht besteed aan de kansen en bedreigingen voor duurzaamheid, diversiteit en waardegedreven leiderschap in de zakenwereld.

Brazilië

In 2010 is gekozen voor een samenwerking met en een reis in mei naar een project in Brazilië. De Nederlandse managers van de toekomst gaan zich samen met Braziliaanse jongeren buigen over een business case over duurzame ontwikkeling van het kustdorp Itacaré, waar zo'n 8.000 mensen wonen. Daarbij wordt onder andere aandacht besteed aan duurzame handel en aan ecotoerisme. Eenmaal terug in Nederland gaan ze aan de slag met een concrete en relevante duurzaamheidscase uit hun eigen bedrijf. De jonge professionals worden daarin bijgestaan door het inmiddels ontstane netwerk en door deskundigen uit het bedrijfsleven en van het Earth Charter.

Corporate ethiek

Het New Earth Leaders-project komt voort uit de opvatting dat de huidige economische crisis niet zomaar een conjuncturele oprisping is. Zeker vanwege de opeenstapeling van de financiële, ecologische en sociale uitdagingen waarvoor veel ondernemingen zich nu gesteld zien, is de tijd rijp voor een nieuwe corporate ethiek. New Earth Leaders baseert zich daarom op het Earth Charter, de

inspirerende en praktische leidraad voor mondiaal burgerschap voor individuen, bedrijven, organisaties en overheden, gebaseerd op het besef van onderlinge afhankelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid en waarden. Het Earth Charter streeft naar een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. In 2010 wordt wereldwijd het 10-jarig bestaan van het Earth Charter gevierd, onder het motto: It starts with one.

Mind Our Business

De netwerkbijeenkomst op vrijdag 12 februari vindt plaats bij Plan Nederland, aan de Van Boshuizenstraat 12 in Amsterdam. Inloop vanaf 15.00 uur. Om 15.30 uur verzorgt Earth Charter Commissioner Rabbijn Awraham Soetendorp een inleiding op het Earth Charter. Om 15.45 uur spreekt Dmitry Savelau namens het Earth Charter Youth Initiative. Daarna zal Fionnuala Herder-Wynne, mede-oprichter van de Global Leaders Academy, het New Earth Leaders-initiatief toelichten.

Overige sprekers presenteren projecten als Our Common Future 2.0, Worldconnectors, de 1%CLUB en Cool Ideals.

Voertaal van de bijeenkomst is Engels. Na de presentaties is er een Open Space-gelegenheid voor nadere informatie en een plenaire discussie over de noodzaak van een duurzame toekomst en maatschappelijk verantwoord leiderschap.

Earth Charter en de toekomst

Herman Wijffels, co-voorzitter van de World Connectors: "Ik ben ervan overtuigd dat de principes van het Earth Charter ons allemaal, binnen en buiten het zakenleven, een betrouwbaar kompas bieden om een duurzame toekomst te realiseren." Ruud Lubbers, Earth Charter Commissioner: "Bij onze enorme uitdagingen en verantwoordelijkheden voor de aarde en bij de noodzaak om samen de negatieve tendensen te keren, kunnen we de holistische visie van het Earth Charter uitstekend gebruiken."


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,