Boekpresentatie 'De god met de blauwe ogen' van Babah Tarawally


AMSTERDAM, 20100202 -- De roman De god met de blauwe ogen van Babah Tarawally wordt op 12 februari in de Leeszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen gepresenteerd aan het publiek. Dit debuut van Tarawally is een spannende roman over een jonge asielzoeker die zijn heil in Nederland zoekt, maar zijn noodlot niet kan ontlopen.

Tarawally beschrijft in 'De god met de blauwe ogen' het verhaal van Ilaja Sandopla Jaweh, een vijftienjarige jongen uit Sierra Leone, die naar Nederland komt en er verstrikt raakt in de knoop van twee culturen. Ilaja probeert uit alle macht zijn saaie asielleven te ontvluchten, en ontmoet via een datingsite Femke, een Nederlands meisje dat op zoek is naar wat `multiculturele spanning' in haar jetsetleventje. Als Ilaja eindelijk zijn verblijfsvergunning heeft, zet hij alles op alles om zich zo goed mogelijk aan te passen. Al gauw leidt hij het leven van een gewone Nederlandse student. Hij beseft niet dat dit hem verwijdert van zijn grote liefde Femke. Ook kan hij zijn noodlot niet ontlopen; een voorspelling uit zijn geboortedorp blijft hem op indringende manier achtervolgen. Het leidt onherroepelijk tot conflict.

"Een schrijnend verhaal met fijne passages en humor over mensen die uit de hel komen om in de Nederlandse hel langzaam gegrild te worden". - Abdelkader Benali, auteur van onder meer Bruiloft aan zee en De marathonloper.

"Het is de schrijver gelukt om een bijzondere roman te schrijven die het verleden met het heden verbindt; het leven in het Westen met dat in Afrika verweeft". - Vamba Sherif, auteur van onder meer Het land van de vaders en Zwijgplicht.

Auteur
Babah Tarawally, publicist (onder andere voor Internationale Samenwerking), is in de jaren negentig zelf als asielzoeker naar Nederland gekomen. Deze uitgave verschijnt met steun van het Nederlands Letterenfonds.

ISBN: 9789460220418

Boekpresentatie
Het boek wordt op vrijdag 12 februari gepresenteerd in de Leeszaal van de Centrale Bibliotheek van het KIT, van 16.00 tot 18.00 uur. Met bijdrage van Ronald Bos, Nederlands Letterenfonds en interview van de auteur. Deze presentatie is vrij toegankelijk, Mauritskade 63, Amsterdam.





Ingezonden persbericht