Universiteit van Amsterdam

Wetswijziging nodig voor stoppen juridisering mededingingsrecht


Oratie van Barbara Baarsma, bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek

Een wetswijziging is noodzakelijk om verdere juridisering van het mededingingsrecht te stoppen. Dat stelt Barbara Baarsma, bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), vrijdag 12 februari in haar oratie.

Marktwerking - de markt aan het werk - is een middel om welvaart te verhogen. Een middel dat vaak werkt, maar ook faalt. Op dit moment is marktwerking dusdanig gepolitiseerd dat het een door moralisme overgoten modegril is geworden. In tegenstelling tot de mens is de markt echter moreel noch immoreel. En de eigenschappen van marktwerking zijn tijdloos. De enige manier om het marktwerkingsbeleid te objectiveren, is het met welvaartseconomische argumenten te onderbouwen. Alleen dan wordt voorkomen dat de beleidsonderbouwing stukloopt in een cirkelredenering zonder besliscriterium die resulteert in willekeur en een te grote rol voor de overheid.

Een essentiële voorwaarde voor marktwerking is mededinging. Het mededingingsrecht verbiedt beperking van de concurrentie door bijvoorbeeld kartels of fusies. Net als marktwerking dreigt ook het mededingingstoezicht te politiseren. Zo is het toezicht op fusies van scholen en zorginstellingen niet bij de van de politiek onafhankelijke toezichthouder, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, geplaatst maar dichterbij of zelfs in ministeries. Dit is voor de objectiviteit van het toezicht een onwenselijke situatie.

Net als bij marktwerking is het doel van mededinging het vergroten van de welvaart, of eigenlijk de welvaart van consumenten. Dit welvaartscriterium komt echter niet voor in het mededingingsrecht. Formeel-juridische criteria spelen daardoor een hoofdrol in de toepassing van het mededingingsrecht. Barbara Baarsma stelt dat een wetswijziging nodig is om verdere juridisering te stoppen. In haar oratie doet zij hiervoor een voorstel. Hierdoor zou het welvaartseconomische criterium de plek krijgen die het in het mededingingsrecht verdient.

De oratie van Barbara Baarsma (Moeilijke marktwerking en meedogenloze mededinging. Een welvaartseconomisch perspectief) vindt plaats op vrijdag 12 februari om 14.30 uur in de Aula van de UvA, Singel 411. De bijeenkomst is openbaar.

Foto: Jeroen Oerlemans

Bron: UvA Persvoorlichting
persvoorlichting@uva.nl