Gemeente Geertruidenberg


Carnaval 2010

Op vrijdag 12 februari om 10.30 uur worden de jeugdprinsen Prins Justin van den Haaykaant, Prins Bas uit ut Potteschijterslaand en Prins Danny van ut Faantelaand met hun raad ontvangen door het gemeentebestuur en verzorgen diverse kinderen optredens.

Na de gebruikelijke gezamenlijke lunch vetrekken de prinsen met hun raad naar de diverse scholen in de gemeente.

's Avonds om 19.30 uur is de opening voor de volwassenen. De toegang is alleen voor genodigden met een toegangskaart. Zoals ieder jaar is de presentatie weer in handen van Pètry Gamers. De Gallibent zal deze avond muzikaal begeleiden. Na de uitreiking van de diverse onderscheidingen door wethouder Antoon van den Enden en Yvonne Hekker zal burgemeester Meijer de sleutels overhandigen aan Prins John Alegro d'un Irste uit ut Faantelaand, Prins Peer dun Irste van den Haaykaant en Prins Adrianuske dun Irste uit ut Potteschijterslaand waarna om 22.00 uur carnaval officieel voor geopend verklaard zal worden.

Horeca en gemeente werken samen aan carnavalsfeest

Net als in 2009 werken de gemeente Geertruidenberg en de plaatselijke horeca ondernemers samen om een alcoholvrij carnaval te promoten voor de jeugd

De horeca ondernemers, vertegenwoordigd door de afdeling Geertruidenberg van Koninklijk Horeca Nederland, en de gemeente nemen hun verantwoordelijkheid als het gaat om het terugdringen van alcoholgebruik door de jeugd. Net als vorig jaar verstrekken de horeca ondernemers polsbandjes met verschillende kleuren om onderscheid te kunnen maken tussen jongeren die wettelijk oud genoeg zijn om licht alcoholische dranken te nuttigen en jeugd aan wie zwaar alcoholische dranken geschonken mogen worden. Jongeren onder de 16 jaar mogen alleen onder toezicht binnen. De polsbandjes worden door de horeca verstrekt aan de jeugd op woensdag 10 februari op het Dongemond-college op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.

Op donderdag 11 februari worden de polsbandjes ook verstrekt in het gemeentehuis en in de horeca gelegenheden zelf op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.

Ook met carnaval geen alcohol onder de 16!

Carnaval, de tijd van feest, leut en plezier. Een feest waar jong en oud naar uitkijkt en aan deelneemt. Ook een tijd waarin de alcohol rijkelijk vloeit. Uit onderzoek blijkt echter dat alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar schadelijke gevolgen heeft. Bijvoorbeeld hersenbeschadiging die zich op latere leeftijd openbaart.

Lange tijd werd gedacht dat de hersenen rond het vierde tot zesde levensjaar wel zo'n beetje uitgegroeid zouden zijn. Sinds kort is bekend dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot ongeveer het 24e levensjaar. De eerste jaren leert het kind lopen en praten en leert het fijne bewegingen maken (nodig voor bijvoorbeeld het schrijven).

Rond de puberteit ondergaan de hersenen een groeispurt, waardoor het kind steeds beter kan redeneren, organiseren, plannen, strategisch denken en beslissen. Zoals kinderen gedurende de eerste jaren steeds soepeler gaan bewegen, zo gaan ze tijdens de puberteit en adolescentie steeds 'soepeler' denken.

Niet alleen het denken gaat steeds soepeler, ook de sociale vaardigheden ontwikkelen zich tijdens de puberteit. Pubers leren het begrijpen van sociale seintjes van anderen: de lichaamshouding, de gezichtsuitdrukking en de toon waarmee iemand praat.

Vooral rond de puberteit kan alcohol de ontwikkeling van het logisch denken en de sociale vaardigheden verstoren. Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen de hersencellen toe, alcohol verstoort de groei van het aantal verbindingen. Dat kan blijvende invloed hebben op het gedrag en karakter van het kind. Een tiener kan bijvoorbeeld moeilijker weerstand bieden aan de neiging om iets te doen wat schadelijk is voor zichzelf of anderen (verminderde impulscontrole). Het vergroot de kans op ongelukken, vandalisme, vechtpartijen en onveilig vrijen.

Tips om het alcoholgebruik van uw kind zo lang mogelijk uit te stellen:

* Stel op tijd duidelijke regels over alcoholgebruik
* Voer geen discussie met uw kind over de regels
* Koop geen alcohol voor uw kind

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op www.alcoholinfo.nl, of haal de nieuwe J/M bij het gemeentehuis.