Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Studio Sport klaar voor 'operatie Vancouver'

De NOS is startklaar voor 'operatie Vancouver' oftewel de Olympische Spelen die komende vrijdag van start gaan. In de studio in Hilversum wordt deze week de laatste hand gelegd aan het speciale Vancouver 2010-decor en vandaag, woensdag 10 februari, arriveren de laatste leden van de 75-koppige NOS-equipe in Vancouver. Vanaf vrijdagavond 12 tot en met zondag 28 februari informeert de NOS via televisie, radio, teletekst en internet het Nederlandse publiek over de laatste ontwikkelingen in de hoofdstad van de Canadese provincie British Columbia.

Als 'warming-up' voor de verschillende schaatsafstanden ging verslaggever Jeroen Stekelenburg de afgelopen maanden op bezoek bij twaalf internationale schaatstoppers. In de uitzending van zaterdag 13 februari (18.55 - 05.30 uur) is de eerste aflevering van deze serie portretten, met de Italiaan Enrico Fabris als middelpunt. Fabris is één van de kanshebbers op een medaille. Op alle dagen dat in Vancouver wordt geschaatst, is een reportage van Stekelenburg te zien.

Verder heeft Mart Smeets een uitgebreid portret van Renate Groenewold gemaakt, dat zondagmiddag 14 februari tijdens NOS Studio Sport (13.10 - 17.50 uur, Nederland 1) als 'opwarmer' voor de drie kilometer van de vrouwen wordt uitgezonden.

De Olympische programmering van de NOS begint vrijdag 12 februari van 20.35 tot 21.25 uur met een (live) voorbeschouwing vanuit de Olympic Oval, gedurende het gehele evenement het centrale punt voor de NOS. Mart Smeets blikt met een aantal gasten vooruit op de komende twee weken. In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 februari (van 02.55 tot 06.00 uur) volgt een rechtstreeks verslag van de openingsceremonie uit het BC Place-stadion, dat in het centrum van Vancouver is gesitueerd. Dione de Graaff en Mart Smeets verzorgen het commentaar bij deze officiële aftrap van de 21e Winterspelen.

Samenvattingen als ontbijt

Zaterdag 13 februari (08.00-10.00 uur) staat de eerste editie van het ontbijtprogramma op de rol, waarin een samenvatting van de openingsceremonie te zien is en tevens live wordt geschakeld met Dione de Graaff in Vancouver voor de actuele stand van zaken. Dit samenvattingsprogramma is tijdens de gehele Winterspelen iedere werkdag tussen (ongeveer) 07.00 en 09.00 uur te zien. In het weekend kan van 08.00 tot 10.00 uur met de NOS ontbeten worden.

Jeroen Stekelenburg op pad met mondiale schaatstoppers

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg is de afgelopen periode op pad geweest met twaalf toppers uit de mondiale schaatswereld. Zo ging Stekelenburg, in Vancouver één van de vaste schaatsverslaggevers, met de Noor Hvard Bokko jagen en met Jeremy Wotherspoon vliegvissen in Canada. Bij Jenny Wolf, geboren in Berlijn, was Stekelenburg te gast op de dag dat twintig jaar geleden de Berlijnse muur viel. De Amerikaan Shani Davis nam de NOS-ploeg mee 'downtown' Chicago, de woon- en geboorteplaats van de Amerikaan. Maar ook de Italianen Enrico Fabris en Ippolito Sanfratello, Martina Sablikova (Tsjechië), Anni Friesinger (Duitsland), Kristina Groves (Canada), Clara Huges (Canada) en coach Peter Mueller (Noorwegen) kregen bezoek van Stekelenburg. Het eerste deel van de serie - met Enrico Fabris - die Stekelenburg maakte, is aanstaande zaterdag te zien tijdens de voorbeschouwing op de vijf kilometer (mannen) in de avond- en nachtuitzending (18.55 - 05.30 uur).

Portret Renate Groenewold als "opwarmer" voor 3000 meter

De eerste schaatsafstand voor de vrouwen die door de NOS in beeld wordt gebracht, is de drie kilometer. Dit onderdeel is zondag 14 februari tussen 22.00 en 23.50 uur rechtstreeks - met commentaar van Frank Snoeks - te volgen. Ook regerend wereldkampioene Renate Groenewold komt die dag in actie. Mart Smeets maakte met cameraman Frits Schrijvers een twintig minuten durende special over Groenewold, die na 'Vancouver' afscheid neemt van de wedstrijdsport. Groenewold vertelt Smeets over de twee operaties die ze dit afgelopen seizoen moest ondergaan. Een hernia en "iets vrouwelijks". Ze noemt zichzelf een "emotionele tuttenbol" en geeft toe aan werkelijk alles te hebben getwijfeld gedurende de afgelopen maanden. Of ze op zondag kans heeft iets te winnen? Dat heeft ze al gedaan. In Vancouver moet ze alleen maar plezier maken en niet meer aan het verleden denken. Ze kan zelf bepalen hoe haar afscheid eruit ziet. Ze erkent dat topschaatsen een "wankel evenwicht" inhoudt en verzucht dat ze zelf wel eens "als Sven zou willen zijn". Dat is? Groenewold:"Keihard...en dat ben ik niet". Het portret van de in Veendam geboren schaatster is zondag 14 februari in de reguliere middaguitzending van NOS Studio Sport te zien (13.10 - 17.50 uur, Nederland 1).

Nederland 1 'Olympische zender'

Alle televisie-uitzendingen in het kader van de Olympische Spelen zijn te zien via Nederland 1, de komende weken de 'Olympische zender'. Overigens is tijdens de Olympische-uitzending in de vorm van korte bulletins ook aandacht voor het overige nieuws.

Wereldomroep ook 'Olympisch'

Ook Radio Nederland Wereldomroep zendt de ook zoveel mogelijk van de Olympische Spelen live uit door NOS Langs de Lijn door te zetten. Om deze reden vervalt de normale avond- en nachtprogrammering (Nederlandse tijd). Op de kortegolf worden extra zenders ingezet tijdens de schaatswedstrijden voor mannen op de vijf en tien kilometer.

In het radioprogramma Nieuwslijn is verder dagelijks het Olympisch Journaal te beluisteren. Hierin komt onder meer een samenvatting van de belangrijkste wedstrijden aan bod.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)