Socialistische Partij

SP Amsterdam

Ongerustheid over boren Noord-Zuidlijn neemt alleen maar toe

12-02-2010 * De onder grote belangstelling gehouden hoorzitting over de Noord-Zuidlijn donderdag heeft zowel bij bewoners als bij de SP de zorg en twijfels over het boren onder de binnenstad niet kunnen wegnemen. Vooral veel zorg was er over het verzakken van panden, die werd gedeeld door funderingsdeskundige Victor de Waal. Hij zei dat de kwaliteit van de funderingen zo wisselend is dat de kans op verzakkingen veel groter is dan men nu denkt. De schade zal dus ook groter zijn dan voorspeld, vreesde hij.
Laurens Ivens
Laurens Ivens en andere tegenstanders van de prestigieuze Noord-Zuidlijn protesteren voor de hoorzitting begint.

Onduidelijkheid bleef ook bestaan over de "monitoring" van het boorproces om verzakking direct te signaleren. De bewoner die vroeg waarom er aan de achterkant van zijn woning niet gemeten werd kreeg geen bevredigend antwoord. Dit gold ook voor de bewoonster aan het Natte Damrak. Zij kreeg slechts te horen dat haar huis niet in het risicogebied lag, terwijl zij eerder wel schade vergoed kreeg voor scheuren in de muur! Toppunt of beter dieptepunt was de opmerking van een deskundige dat stoppen met boren een calamiteit zou zijn. Op de vraag of er sowieso doorgeboord wordt als er een huis instort, kwam ook geen duidelijk antwoord.

Alle reden voor SP-raadslid Hans Bakker om in de gemeenteraad woensdag het debat nog eens flink aan te gaan. "De belangrijkste vraag blijft natuurlijk niet of het boren maatschappelijk verantwoord is maar of de aanleg van de Noord-Zuidlijn op deze manier, met alle materiële en financiële risico's, maatschappelijk verantwoord is", aldus Bakker.