Socialistische Partij

SP Amsterdam

SP-manifest: Stad in handen van Amsterdammers

12-02-2010 * Amsterdam wordt steeds minder democratisch. Door verzelfstandigingen en privatiseringen is er steeds minder democratische controle op allerlei maatschappelijk belangrijke voorzieningen. Die tendens moet gekeerd worden, de Amsterdammer moet de macht terugkrijgen over de stad. Dat is de kern van een manifest dat de SP zaterdag presenteert op een toepasselijke locatie: buurthuis de Meevaart in Zeeburg.
SP-lijsttrekkers in Amsterdam en stadsdeel Oost, Laurens Ivens en Meta Meijer, ketenen samen met Tweede Kamerlid Ronald van Raak buurthuis de Meevaart zaterdag om 15:00 uur vast aan Amsterdam. Hiermee protesteren zij tegen de dreigende verkoop van dit pand en 26 andere maatschappelijk belangrijke voorzieningen in Zeeburg aan commerciële partijen. Ivens: "De tijd van de terugtredende overheid is voorbij. De afgelopen jaren heeft Amsterdam zijn zeggenschap over publieke voorzieningen, zoals zorg, energie, openbaar vervoer en volkshuisvesting opgegeven, met vaak desastreuze gevolgen. We zien kostenstijgingen en verslechterde dienstverlening. De Amsterdammers moeten de macht terugpakken over zaken die voor hen allen van belang zijn."

De panden die het bestuur van Zeeburg (GroenLinks, PvdA, VVD) nog snel voor de verkiezingen dreigt te verkopen huisvesten vaak buurtgerichte activiteiten. Het gaat om speeltuinen, buurthuizen, jongerencentra, peuterspeelzalen, maatschappelijke organisaties en broedplaatsen voor kunstenaars of jonge ondernemers. Na verkoop gaan de huren fors omhoog en kunnen de activiteiten in veel gevallen geen doorgang meer vinden. Ivens: "Er zijn genoeg bewijzen dat niet alles op zijn pootjes terechtkomt als je een marktpartij een publieke voorziening laat overnemen. Dat zullen we hier ook weer zien. Het is mooi geweest. De Amsterdammers worden weer de baas in Amsterdam. Onze voorzieningen moeten in onze handen komen en blijven."