Gemeente Den Haag

Den Haag, 12 februari 2010
Gemeente Den Haag

Bouwplan Rem Koolhaas nog dit jaar van start

Haagse skyline krijgt er een uniek gebouw bij

'Een uniek besluit voor een uniek gebouw.' Zo markeert de Haagse wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) de overeenkomst met Eurocommerce voor de realisatie van het bijzondere ontwerp van OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas. Het besluit van het college van burgemeester en wethouders is het langverwachte startsein voor de realisatie van de 93 meter hoge eyecatcher voor woningen, kantoren en winkels op het Koningin Julianaplein voor het station Den Haag Centraal.

Wethouder Norder: 'Juist in deze economisch moeilijke tijden is dit een belangrijke impuls voor de stad.' Met het multifunctionele gebouw krijgt het Haagse stationsgebied een entree om trots op te zijn. 'Wat nu nog rommelig oogt, is straks veranderd in een mooie openbare ruimte met een indrukwekkend gebouw, dat de hele transformatie van Den Haag Nieuw Centraal echt àf maakt.' Nog voor de zomer worden de eerste voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. De oplevering wordt begin 2015 verwacht.

Architectenbureau OMA ontwierp in opdracht van de ontwikkelcombinatie CV KJ op het Koningin Julianaplein een uniek gebouw. Hiervoor is de bouwvergunning vorig jaar aangevraagd. Met de ondertekening van de overeenkomst door de gemeente Den Haag met ontwikkelaar Eurocommerce kan er daadwerkelijk gestart worden met de bouw van dit bijzondere gebouw. Eurocommerce is gespecialiseerd in de realisatie van duurzame kantoren op stationslocaties in Nederland.

De gemeente Den Haag stelt zich garant voor de afname van 12.500 m2 kantoorruimte in het gebouw. Dat betekent dat in het uiterste geval, de gemeente die ruimte zelf zal gebruiken. Het gebouw op het Koningin Julianaplein, het plein voor het centraal station, bestaat uit drie torens die vanaf 60 meter hoogte tot het hoogste punt op 93 meter met elkaar verbonden zijn. In de twee smalle torens komen 179 woningen en in de derde toren 43.000 m2 kantoren. Onder het plein wordt een garage gerealiseerd met een geïntegreerde openbare fietsenstalling voor 6.000 fietsen. Op de begane grond zal de CV KJ de winkels realiseren.

Het project KJ-plein is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Den Haag Nieuw Centraal. Dit bestaat uit een aantal projecten: naast het gebouw op het KJ-plein ook de grootscheepse verbouwing van de Openbaar Vervoer Terminal (OVT), New Babylon, de aanleg van het Haagse Startstation Erasmuslijn (HSE), de ontwikkeling van het Anna van Buerenplein tot een aantrekkelijk en multifunctioneel ontmoetingspunt, de overbouwing van het busplatform en de herinrichting van de openbare ruimte. Den Haag Nieuw Centraal is een samenwerking van de gemeente Den Haag, NS Poort, ProRail, Fortress en Eurocommerce.