Ingezonden persbericht


Wiertz Personeelsdiensten zeer verbaasd over nieuwste voorspellingen Etil

Arbeidsmarkt reageert juist direct op herstel en dus niet met vertraging

Uitzendorganisatie Wiertz Personeelsdiensten heeft opnieuw met verbazing kennis genomen van de nieuwste voorspellingen van Etil inzake de ontwikkeling van de werkgelegenheid voor de provincie Limburg. Op basis van de huidige inzichten en verwachtingen meent de rekenmeester dat de Limburgse werkloosheid het komend jaar met circa 10.000 personen zal toenemen en zal groeien naar 50.000 werklozen. "Volgens mij zijn ze helemaal in de war bij Etil" aldus algemeen directeur Harm Wiertz. "Begin 2009 noteerde Limburg volgens hen 40.000 werklozen, hun verwachtingen toen waren dat er 15.000 bij zouden komen in 2009 en nog eens 15.000 in 2010. Uiteindelijk zouden het er 70.000 worden. Nu zeggen ze dat er dit jaar 10.000 bij komen en het er uiteindelijk 50.000 zullen worden. Met andere woorden nu zijn het er 40.000 en dat is volgens mij dan nog net zo veel als begin 2009".

"Waar ze de plank echter helemaal mis slaan" aldus Harm Wiertz "is met hun opvatting dat de arbeidsmarkt met vertraging zou reageren op het economische herstel. Dit is echt grote onzin. De arbeidsmarkt reageert juist zeer direct op die ontwikkelingen door middel van de uitstekende flexibele instrumenten welke we in Nederland kennen. Het lijkt er op dat Etil eenvoudig niet wil begrijpen dat er alleen al in Limburg tienduizenden uitzendkrachten aan het werk zijn die niet in hun cijfers zitten. En dat aantal uitzendkrachten groeit momenteel met de dag".

Wiertz Personeelsdiensten ziet sinds de zomer van 2009 een duidelijke toename van het aantal vacatures. "Het betreft geen incidentele toename van vacatures maar echt een structurele toename en dat binnen heel ons werkgebied Zuid Nederland" zo laat Harm Wiertz weten. "Daar komt bij dat we zien dat de doorlooptijd van vacature tot invullen de afgelopen maanden is toegenomen. Dat wijst er op dat er minder krachten beschikbaar zijn. En dat beeld wordt bevestigd door een structurele toename van ons werkend krachtenbestand."