Marcouch helpt taboe homoseksualiteit te doorbreken


AMSTERDAM, 20100202 -- Uit recente cijfers van de Amsterdamse politie blijkt dat het aantal homogerelateerde geweldsincidenten sterk is toegenomen in 2009. Dit maakt het bespreekbaar maken van homoseksualiteit urgent. Op vrijdagmiddag 12 februari organiseren COC Nederland, Humanistisch Verbond en Stichting Malaica met medewerking van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch de dialoogbijeenkomst `Misschien had ik toch mijn mond moeten houden'. De bijeenkomst vindt plaats van 13.30 uur - 18.00 uur in Podium Mozaiek, Amsterdam.

Ahmed Marcouch leidt de dialoogbijeenkomst in en zal onder andere stilstaan bij de rol van cultuur en religie bij de acceptatie van homoseksualiteit. Ruim 75 genodigden nemen vervolgens deel aan dialoogtafels over religie, familie, school en multiculturaliteit.

Deelnemers zijn bijvoorbeeld Anita, lesbisch met een Hindoestaans-Surinaamse achtergrond. Zij voelde zich `gered' door haar verhuizing naar Nederland. En Orhan, gelovig moslim, die vanwege zijn homoseksuele geaardheid geen contact meer heeft met zijn familie.

Achtergrond
De Dialoog is een krachtige en succesvolle methodiek om homoseksualiteit bespreekbaar te maken, juist omdat deze zoekt naar overeenkomsten. De methodiek biedt ruimte aan mensen die, vanuit een kerkelijke of culturele achtergrond bijvoorbeeld, problemen hebben met homoseksualiteit. Een Dialoog is daarbij geslaagd als deelnemers, ondanks diverse achtergronden, onderstrepen dat ieder mens respect verdient.

Praten helpt
De landelijke Dialoogbijeenkomst is de eerste van een serie dialoogbijeenkomsten om de toenemende homo-intolerantie te keren. Zo blijkt uit onderzoek door de schoolinspectie -in 2009- dat op veel scholen homoseksuele leerlingen en docenten worden gepest en is `Homo!' nog steeds een veelgebruikt scheldwoord. Wat helpt is `praten', blijkt uit diverse onderzoeken. Utrechtse jongeren geven bijvoorbeeld in `als een homo op je valt' aan dat een open gesprek -bijvoorbeeld in de klas- uitnodigt de eigen mening bij te stellen.

De Brede Maatschappelijke Dialoog over Homoseksualiteit en religie, levensbeschouwing, cultuur en ethiek is een initiatief van het Humanistisch Verbond, COC Nederland en Stichting Malaica.