Resultaat Warme Truiendag: Winkeliers gaan deuren dicht houden


Stoere Vrouwen gaven bordjes weg met 'Hier is de deur open'

ARNHEM, 20100212 -- Steeds meer winkeliers zijn bereid om hun deuren in de winter dicht te houden. Dit bleek uit de in Arnhem gehouden actie van de StoereVrouwen die speciaal voor Warme Truiendag klimaatvriendelijk gingen winkelen. De StoereVrouwen, het landelijke koopleger van jonge vrouwen die wereldverbeterend winkelen, deelden aan winkeliers bordjes uit met de tekst 'Hier is de deur open'. Acht winkeliers hingen ze direct op, en vijftien winkeliers zegden toe een bordje te bestellen. De meeste winkeliers stonden positief tegenover deze actie. "Een goed resultaat," aldus StoereVrouw Jeanette Ooink . "Dit smaakt naar meer."

Veronique Gallé van de Jackpot Store in Arnhem ontving het eerste bordje 'Hier is de deur open' uit handen van milieuwethouder Cees Jansen. Zij houdt al langer de deuren dicht op koude dagen om de stookkosten in de hand te houden. Ze hoopt dat meer ondernemers haar voorbeeld zullen volgen. De bordjes worden gratis verstrekt door de Provinciale Milieufederaties.

Warme Truiendag
De winkeldeurenactie was een gezamenlijk initiatief van de StoereVrouwen, de Gelderse MIlieufederatie en Het Klimaatverbond in het kader van de Warme Truiendag op 12 februari. De Warme Truiendag wordt jaarlijks in heel Nederland gehouden. Bij duizenden scholen, bedrijven, instellingen en huishoudens staat vandaag de verwarming één of twee graden lager. Naast honderden basisscholen doen bijvoorbeeld ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de studenten van de Universiteit Groningen en de Hanzehogeschool dit jaar mee. In de kantoren van bijvoorbeeld PGGM, netwerkbedrijf Alliander en de provinciehuizen van Zuid-Holland en Noord-Brabant gaat de verwarming omlaag om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Minister Cramer
Ook minister Cramer houdt niet van open winkeldeuren. Vandaag liet ze aan de Tweede Kamer weten met het midden- en kleinbedrijf hierover in gesprek te willen. "Winkels met open deuren hebben een onnodig hoog stookgedrag of hogere energiekosten als gevolg van het gebruik van airco's. Het sluiten van winkeldeuren als de verwarming of airconditioning aanstaat, draagt derhalve bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast levert het een bijdrage aan een gezonde werkomgeving van winkelpersoneel', aldus de minister.





Het Klimaatverbond