Gemeente Den Haag

Persbericht D66 The Hague
12 februari 2010


--
D66 lanceert "can I vote.nl" voor expats

De D66-afdelingen Amsterdam en Den Haag lanceren een stem-checker voor expats. De sociaal-liberalen willen expats daarmee attenderen op hun stemrecht. Veel expats zijn niet op de hoogte van het feit dat zij mogen stemmen in lokale verkiezingen. Staatsburgers van landen die deel uitmaken van de Europese Unie mogen sowieso stemmen in de lokale verkiezingen, expats van buiten de EU mogen dat als zij langer dan vijf jaar rechtmatig in Nederland verblijven.

Expats vormen in steden als Amsterdam en Den Haag een belangrijke bevolkingsgroep. Veel van hen mogen stemmen, maar weten dat nog niet. De stem-checker wijst expats op hun democratische rechten.

Martijn Bordewijk, de D66-woordvoerder en kandidaat-gemeenteraadslid uit Den Haag voegt daaraan toe: "D66 vindt de betrokkenheid van expats bij hun gemeente erg belangrijk. Ook expats maken immers gebruik van de openbare ruimte, scholen en voorzieningen in een gemeente. Het is belangrijk dat ook zij hun stem kunnen laten horen. Zo neemt D66 elk jaar deel aan de expatfair ten einde het stemrecht te promoten."

Op de website www.canivote.nl kunnen expats er met een simpel vragenlijstje achterkomen of zij stemrecht hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart van dit jaar.

--


Gemeente Den Haag