Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gezellig uitgaan, rustig naar huis gaan

PvdA voert tijdens Valentijnsnacht actie voor veilig uitgaan

De PvdA vraagt dit weekend aandacht voor uitgaansgeweld en -overlast. Dit doet de partij door in de nacht van 13 op 14 februari (Valentijnsnacht) in de binnenstad chocolaatjes uit te delen met leuzen als 'Uitgaan in Haarlem, puur genieten' 'Haarlem zegt byebye nachtlawaai' en 'Uitgaan is leuk, hou dat zo'. Chocolade werkt volgens onderzoek kalmerend.

De PvdA Haarlem heeft in haar verkiezingsprogramma verschillende voorstellen staan om uitgaan in Haarlem leuker en veiliger te maken. Zo wil de PvdA meer variatie in uitgaansmogelijkheden voor jongeren, zoals friscafés. Ook wil de PvdA de sluitingstijden van de horeca vrij geven, waardoor niet iedereen meer tegelijk op straat komt te staan en de overlast vermindert. Het afgelopen jaar trok de gemeente Haarlem, mede op initiatief van de PvdA, al extra geld uit voor meer handhaving en politietoezicht tijdens uitgaansavonden.

De Haarlemse horeca ondersteunt de actie van harte. Horeca-ondernemer Gerwin Oudhaarlem, die onlangs bekend maakte zijn Murphy's Law te verkopen, mede uit onvrede over de veiligheid: "Jongelui die agressie voelen opkomen moeten zo'n PvdA-chocolaatje nemen, tot tien tellen en daarna weer lekker feesten. Want uitgaan moet vooral gezellig zijn."

"Er zijn in de stad helaas weinig gelegenheden waar jongeren tot 16 jaar heen kunnen, en dan zie je dat ze op straat gaan rondhangen met overlast tot gevolg," aldus een horecabeveiliger van Alpha Security. Hij ondersteunt dan ook het voorstel van de PvdA om juist voor deze groep meer mogelijkheden te creëren, zoals friscafés. "Daarnaast zouden op zogenaamde hotspots meer toezichthouders moeten komen zodat mensen het gevoel krijgen dat ze veilig uit kunnen gaan."

De PvdA is in de nacht van 13 of 14 februari in de binnenstad te vinden tussen 01:00 en 03:00 uur.

*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties