GroenLinks Culemborg


Eerste politiek café in Culemborg

Zaterdag 13 februari 2010, 17:02u - Joost Reus

Zaterdag 13 februari is het eerste politiek café gehouden in het stadhuis van Culemborg. Voor een volle zaal dongen zeven partijen naar de gunst van de kiezer. De onderwerpen waren verkeer, economie en kunst en cultuur. Namens GroenLinks betraden Rudi Oortwijn en Claire Vaessen de arena.

Bij het onderwerp verkeer blonken de meeste partijen uit in vaagheid: er moet meer aandacht komen voor de fietser, maar ook voor de auto, de verbindingen tussen Parijsch en Goilberdingen moeten open voor autoverkeer, maar het moet wel veilig blijven voor fietsers, etc. Ook de PvdA zegt niet wat ze met de blocker op de Prijsseweg willen. Als collegepartij stemmen ze voor het weghalen van de blocker, maar nu gaan ze weer twijfelen.
GroenLinks is de enige partij die volmondig kiest voor de fiets en de voetganger. Natuurlijk moeten alle voorzieningen met de auto bereikbaar blijven, maar het is niet erg als de auto er iets langer over moet doen. De meeste milieuvervuiling vindt plaats als de auto start, dus moet je ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen met de auto naar de stad gaan en zoveel mogelijk met de fiets.

Als het gaat om de economie kiest GroenLinks duidelijk voor het stimuleren van groene bedrijvigheid. Meer aandacht voor milieu en klimaat moet samengaan met meer werkgelegenheid. Ons programma heet niet voor niets Groen Werkt. Meer banen hoeft niet gepaard te gaan met een uitbreiding van het industrieterrein. Er zijn nog plaatsen genoeg op het huidige industrieterrein.

GroenLinks kiest ook voor kunst en cultuur als bron van inspiratie. Daarom zijn we voor een volwaardig theater passend bij de maat van Culemborg en willen we de samenwerking tussen organisaties bevorderen. De rol van de gemeente is vooral om passieve en actieve deelname aan kunst- en cultuuractiviteiten te stimuleren en om initiatieven van burgers een kans te geven.

Op 27 februari is het volgende politiek café, wederom in het stadhuis.