Ingezonden persbericht

Persbericht

Emmeloord, 15 februari 2010

Proefproject voor aannemer van ondergrondse infrastructuur geslaagd

Van der Steen, VanMeijel en GOconnectIT stroomlijnen werkprocessen voor realisatie van huisaansluitingen

Gebr. van der Steen Bedrijven, VanMeijel en GOconnectIT hebben een proefproject afgerond voor de ketenintegratie bij de realisering van aansluitingen voor gas, water, elektra, kabel en telefonie. De pilot voorzag in het versturen van werkopdrachten met bijbehorende tekeningen naar een tablett-PC van de monteur c.q. fitter op de bouwplaats en het retour sturen van data na de realisatie van de aansluitingen voor controle, administratie en facturatie richting netbeheerders. Het proefproject was in meerdere opzichten geslaagd te noemen: de betrokken werkvoorbereiders, monteurs, fitters en controleurs waren enthousiast, de software en de verbindingen leverden geen problemen op en er bleken forse besparingen mogelijk. Digitale aanlevering van de projectinformatie door de nutsbedrijven en netbeheerders zal de ketenintegratie en samenwerking in de toekomst nog veel interessanter maken.

Gebr. van der Steen Bedrijven uit het Brabantse Berlicum was één van de initiatiefnemers van het proefproject. Het bedrijf houdt zich bezig met aanleg, reconstructie en onderhoud van ondergrondse infrastructuur voor water, gas, elektra, telecom en centrale antenne installaties. Van der Steen werd geconfronteerd met een aantal ontwikkelingen, dat grote gevolgen heeft voor de manier van werken. Zo werken de netbeheerders steeds meer samen om de werkzaamheden op beter op elkaar af te stemmen en de administratieve processen rond het aansluitproces te vereenvoudigen. In Zuid-Nederland leidde die samenwerking tot de oprichting van sYnfra, waarin Brabant Water, Intergas Netbeheer, Obragas Net, WML, Enexis en NRE samenwerken. Voor het plannen van gezamenlijke aansluitingen werd het internetprogramma Combiplan Aansluitingen opgezet. Via deze portal worden ook opdrachten aan aannemers verstrekt. Bij het realiseren van aansluitingen is er dus een intensieve informatie-uitwisseling tussen netbeheerders en aannemers mogelijk, die met behulp van IT geautomatiseerd kan worden, met alle voordelen van dien.

In de ideale situatie zouden de opdrachtgevers hun projectinformatie bestaande uit bijvoorbeeld NAW-gegevens , meter- en revisiegegevens in digitale vorm naar de aannemer sturen, maar dat was in de pilot helaas nog niet mogelijk. Voor de pilot werden de projectgegevens daarom nog handmatig door Van der Steen ingevoerd. De informatie werd gebruikt voor de planning, de inkoop en de werkvoorbereiding, die de opdrachten inclusief KLIC-melding en tekeningen in digitale vorm naar de monteurs en fitters op de bouwplaats stuurde. Voor de pilot koos Van der Steen een tablett-PC met GOMapForms vanwege de praktische voordelen ten aanzien van de leesbaarheid van de informatie, de invoer van gegevens, de flexibiliteit en toekomstige toepassingen zoals KLIC-tekeningen. De monteur voert na de realisatie van de aansluiting alle gegevens over uren, materiaal en positie van de leidingen in en stuurt die informatie terug naar kantoor. Daar worden de gegevens gecontroleerd, geaccordeerd en vervolgens doorgestuurd naar de administratie voor onder meer de facturatie naar de opdrachtgever.

In de oplossing stond de gebruiksvriendelijkheid voor monteurs en fitters centraal. Zij krijgen op gestandaardiseerde wijze invulschermen aangeboden, die later automatisch in de door de netbeheerders gewenste formats werden omgezet. Ook het tekenprogramma met standaardiconen is erg gemakkelijk in het gebruik. De toepassing werd ontwikkeld door GOconnectIT op basis van GoMapForms. VanMeijel was verantwoordelijk voor de systeemintegratie waarvoor de Enterprise Service Bus werd gebruikt, een tool die de data-uitwisseling tussen verschillende IT-systemen en -applicaties ondersteunt. De datacommunicatie tussen de bouwplaats en de verschillende servers Van der Steen, GOconnectIT en VanMeijel verliep zonder problemen.

De pilot gaf ook een goede indicatie van de mogelijke kostenbesparingen. Die bleken voor aannemers op te kunnen lopen tot zo'n 40 euro per gerealiseerde aansluiting en voor de opdrachtgevers zelfs tot ruim 400 euro per aansluiting. De besparingen zijn met name te danken aan vermindering van de administratieve rompslomp. De kosten voor het systeem bestaan met name uit de aanschaf van hard- en software, opleiding van monteurs en fitters en de noodzakelijke IT-aanpassingen bij de opdrachtgevers en de aannemers. In het totaal worden die kosten geraamd op zo'n 90 euro per aansluiting waardoor een batig saldo van zo'n 350 euro per aansluiting resteert.

Het is dus niet verwonderlijk, dat er in de markt veel belangstelling was voor de pilot van Gebr. van der Steen Bedrijven, VanMeijel en GOconnectIT. Onlangs organiseerden de drie bedrijven samen twee workshops voor netbeheerders en aannemers, die in totaal bezocht werden door zo'n 120 mensen. Tijdens de workshops werden het verloop en de resultaten van het project uitgebreid besproken en werd er bovendien een uitgebreide demo gegeven. De pilot verdient dankzij deze resultaten een verdere uitrol. De toepassing is niet alleen bruikbaar voor de aanleg van nutsvoorzieningen, maar ook voor andere doeleinden.

---