Ingezonden persbericht

()

PERSBERICHT

Hilversum, 15-02-2010

AVRO DE PRAKTIJK: WACHTLIJSTEN DOOR TEKORT MEDISCH ISOTOPEN VANAF MAART

Vanaf eind maart zal Nederland weer een tekort aan medisch isotopen hebben. "Het tekort is aanmerkelijk groter dan gehoopt en verwacht", aldus Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Vereniging Nucleaire Geneeskunde Nederland (VNGN) in het Radio 1 programma De Praktijk (AVRO). Eind maart zal er nog maar 20% binnenkomen van wat er normaal nodig is. "Consequentie is dat onderzoeken van patiënten worden opgeschort en meer mensen dan verwacht op wachtlijsten zullen komen", aldus Verzijlbergen.

De reden voor het tekort aan medisch isotopen is de sluiting van de reactor in Petten eind deze week vanwege onderhoud. Daarnaast is de reactor in Canada nog zeker tot april dicht. De reactoren in Petten en Canada zijn samen verantwoordelijk voor 80% van de medisch isotopen wereldwijd. "We moeten zo slim mogelijk omgaan met alles wat we binnenkrijgen. Dat betekent meteen gebruiken na binnenkomst, ook al betekent dat in het weekend." Ook wordt er naar alternatieven gekeken, "bijvoorbeeld radioactieve stoffen die niet meer zo vaak gebruikt worden en ook middelen die we hebben afgezworen." Isotopen worden vooral gebruikt voor de medische diagnostiek bij hartziekten en kankeronderzoek.

Volgens plan gaat Petten weer in augustus open. "Petten heeft alles goed voorbereid, maar ik houd mijn hart vast als ze niet op tijd weer open gaan", aldus Verzijlbergen. De reactor in Canada heeft een soortgelijke onderhoudsbeurt, maar is inmiddels al langer dicht dan oorspronkelijk de bedoeling was.

AVRO De Praktijk, maandag 15 februari van 14.00 tot 15.00 uur op Radio 1. Meer informatie op www.depraktijk.avro.nl
---



Ingezonden persbericht