KNMG

15 februari 2010

KNMG bezorgd over afstoten basiszorg door academische ziekenhuizen

De KNMG vindt het een onwenselijke ontwikkeling dat verschillende academische ziekenhuizen op eigen initiatief via bijvoorbeeld een postcodebeleid de basiszorg deels of geheel willen afstoten. De KNMG bepleit dat eerst een samenhangende landelijke strategie wordt ontwikkeld.

Patiënten weren

Het AMC en het VUmc in Amsterdam weren via een postcodebeleid patiënten voor basiszorg die elk ziekenhuis kan leveren. Ook het UMC Utrecht wil in de toekomst basiszorg gaan afstoten naar andere ziekenhuizen in de regio, met als argument dat men zich wil richten op topzorg en onderzoek van internationaal niveau op een select aantal speerpunten. Volgens het UMCU passen de toekomstplannen in het overheidsbeleid, waarin ziekenhuizen zich in de toekomst moeten specialiseren op bepaalde terreinen van de gezondheidszorg.

Niet vooruitlopen

Dat laatste is speculatief, omdat er nog geen sprake is van een uitgekristalliseerd beleid in die richting. De KNMG vindt het onjuist als sommige academische ziekenhuizen daarop vooruitlopen. Dit is inefficiënt en het gevaar ontstaat dat de basiszorg niet meer overal en voor iedereen toegankelijk en bereikbaar is.

Landelijk plan

Het is van groot belang dat er eerst een landelijk plan komt voor de organisatie van klinische basis- en topzorg en de samenhang met andere zorgvoorzieningen zoals de eerste lijn en de openbare gezondheidszorg. Zonder zo'n plan leiden individuele maatregelen tot onzekerheid bij patiënten, verwijzers en ziekenhuispersoneel. Maar ook bij mensen die een zorgopleiding (willen) volgen: kunnen zij hun basiskennis en -vaardigheden nog wel opdoen in een academische setting? Het laten ontstaan van dit soort onzekerheden is onnodig en onverstandig.