Ingezonden persbericht

Incubate Persbericht, Tilburg, 15 februari 2010

Voor directe publicatie

Whatspace en Incubate presenteren The Destroyed Room

'Man is a monster because in essence he wants to negotiate the borders of his own existence'

Kunstenaarsinitiatief WHATSPACE en festival voor independent culture INCUBATE presenteren een nieuw project. Onder de naam THE DESTROYED ROOM wordt werk van meer dan dertig kunstenaars uit binnen- en buitenland samengebracht in Perron 58, het voormalige Zwijssenpand in Tilburg.

Uitgangspunt voor het project is het werk "The Destroyed Room" van Jeff Wall. Hij liet zich inspireren door het romantische schilderij "De dood van Sardanapalus" van de Franse schilder Delacroix. Later werd het werk van Wall gebruikt voor de cover van een album van Sonic Youth. De bijdrages van de kunstenaars variëren van film en fotowerk tot objecten, schilderijen en tekeningen. Onder andere Lee Ranaldo van Sonic Youth zelf hoort tot de deelnemende kunstenaars.

Hoofdgast is de Amerikaanse regisseur en fotograaf Cary Loren. Loren maakte in het verleden deel uit van de legendarische Detroitse formatie Destroy All Monsters, waarin ook leden van The Stooges en MC5 speelden. Hij maakte in de Detroitse ruïnes (grote gedeeltes van de stad zijn verlaten door de teloorgang van de auto industrie) een speciale film voor het project en zal een live optreden verzorgen voor de film.

Verder zijn onder andere de Franse extreme metal band Glorior Belli, de Engelse dubstep producer en dj James Blake te gast en is er werk te zien van: AIDS 3-D, Dario d'Aronco, Tjorg Douglas Beer, Marco Fedele di Catrano, Marc Bijl, Kimberly Clark, Koen Delaere, Piet Dieleman, Jeroen Doorenweerd, Wineke Gartz, Martijn Hendriks, Anita Hrnic, Bas van den Hurk, Sandra Kranich, Marijn van Kreij, Paul Lee, Isa Melsheimer, Theo Michael, Hester Oerlemans, David Ostrowski, Benjamin Roth, Felix Schramm, Lieven Segersen en Remco Torenbosch.

THE DESTROYED ROOM is ook uitgenodigd door de prestigieuze galerie The Forgotten Bar / Galerie Im Regierungsviertel te Berlijn, waar op 26 februari een selectie van kunstwerken uit dit project te zien zal zijn.

THE DESTROYED ROOM
Vrijdag 5 Maart 20.00 uur
Perron 58 (Zwijssenpand)
Gasthuisring 58, Tilburg

Whatspace
Whatspace is in het leven geroepen door drie bevriende en in Tilburg wonende kunstenaars, Koen Delaere, Bas van den Hurk en Olivier Nijs. Zij richten zich vooral op het initiëren en organiseren van korte, kwalitatief goede en internationaal georiënteerde kunstprojecten. Zonder vaste plek en met de stad als open ruimte zoekt Whatspace de dialoog en de confrontatie op met het publiek. Binnen het huidige kunstaanbod in Tilburg zoals Museum de Pont en het Textielmuseum fungeert Whatspace als alternatief middenpodium voor de stad.
Whatspace is ook internationaal actief. Whatspace biedt met zijn korte, indrukwekkende kunstprojecten vernieuwende en actuele vormen van kunst.

Incubate
Incubate is een grootschalig festival voor independent culture. Het festival heeft een breed programma met muziek, beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Street art naast academische dans.
Incubate vind plaats van 12 tot en met 19 september 2009 in de gehele Tilburgse binnenstad. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot museum.

www.whatspace.nl
incubate.org



Ingezonden persbericht