Vrije Universiteit Amsterdam

Radioimmunodetectie en radioimmunotherapie van hoofd-halskanker


* Startdatum: 15-02-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Radioimmunodetectie en radioimmunotherapie van hoofd-halskanker


* Spreker: P.K.E. Börjesson


* Promotor: prof.dr. G.A.M.S. van Dongen prof.dr. C.R. Leemans


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Pontus Börjesson toont in zijn onderzoek aan dat immuno-PET met 89Zirconium-gelabeld MAb U36 even goed hoofd-halstumoren en lymfeklieruitzaaiingen kan detecteren als een CT- of MRI-scan, met als extra voordeel dat deze techniek ook toegepast kan worden voor het selecteren van patiënten die voor radioimmunotherapie in aanmerking komen.

Ondanks verbeteringen in de behandeling van hoofd-halskanker komt de ziekte vaak terug op de oorspronkelijke plaats, of in de vorm van uitzaaiingen naar lymfeklieren in de hals of organen op afstand. Een effectieve systemische therapie, als aanvulling op chirurgie en radiotherapie, is noodzakelijk om de resultaten te verbeteren. Het laatste decennium is het klinisch gebruik van monoklonale antilichamen (MAbs) voor de verbetering van diagnostiek en behandeling van tumoren sterk toegenomen. Wanneer tumorspecifieke MAbs intraveneus aan de patiënt toegediend worden, binden deze zich selectief aan tumorcellen en als er aan deze MAbs een therapeutisch radionuclide (bijv. beta-emitter) gekoppeld wordt, heeft dit een tumordodend effect. Deze techniek wordt radioimmunotherapie genoemd. Daarnaast bestaat ook radioimmunoscintigrafie, waarbij tumorcellen in beeld worden gebracht door aan het MAb een diagnostisch radionuclide (bijv. positron-emitter) te koppelen. De binding van het MAb aan de tumor wordt daarbij met een positron emissie tomografie (PET) camera afgebeeld, ook wel immuno-PET genoemd.

Börjesson beschrijft in zijn proefschrift de mogelijkheden van radioimmunoscintigrafie en radioimmunotherapie bij patiënten met hoofd-halskanker. Radioimmunotherapie met 186Rhenium-gelabeld MAb bivatuzumab bleek veilig, en bovendien werden klinische reacties waargenomen. Ook toonde hij aan dat immuno-PET met 89Zirconium-gelabeld MAb U36 even goed hoofd-halstumoren en lymfeklieruitzaaiingen kan detecteren als een CT- of MRI-scan. Immuno-PET kan ook gebruikt worden om het gedrag van andere therapeutische MAbs in het lichaam te bestuderen, zodat ze uiteindelijk optimaal klinisch ingezet kunnen worden.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam