Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Evaluatie Beleidsplan

Werk in Uitvoering leidt tot resultaat

Op maandagavond 15 februari behandelt de deelraad de evaluatie van het Beleidsprogramma 2006 - 2010. U bent daarbij van harte welkom. De vergadering vindt plaats aan de Groene tuin 317 en begint om 20.00 uur.

In 2006 werden alle plannen van de deelgemeente samengevat in het beleidsprogramma Werk in Uitvoering. In 2010 blijkt dat de samenhangende benadering heeft gewerkt: er is veel verbeterd en vrijwel elke verbetering leidde tot een versterking op één of meer andere beleidsterreinen.

Een paar rode lijnen: meer dan voorheen doen mensen mee die eerst vooral aan de zijlijn van de samenleving stonden, een grote impuls voor het jongerenwerk, grootschalige vernieuwing op het gebied van bouwen, veelzijdiger buurten en veel dynamiek in sport en bewegen. Hieronder halen we wat krenten uit de pap. De complete evaluatie (in PDF) is ook op te vragen bij de Informatiebalie aan de Groene tuin 317.

Veiligheid op straat
Meer veiligheid op straat. Iedereen heeft het erover. Maar kun je het ook ècht veiliger maken? IJsselmonde wel. Kijk maar eens naar de Heindijk, Prinsenplein en Oude Watering. In korte tijd is het daar rustiger geworden. Natuurlijk kan het nog rustiger. Maar toch. Het geheim zit m in een echt samenhangende aanpak van de buurt. Dus niet alleen maar kijken naar inbraakcijfers, of naar geluidsoverlast of naar jongeren die zich misdragen. IJsselmonde kiest liever voor een brede aanpak.

Jongeren kansen bieden
Sommige jongeren hebben een zetje in de rug nodig om op het goede spoor te blijven en om te leren verstandige keuzes te maken voor hun toekomst. Dat zetje in de rug herken je in IJsselmonde als een aaneensluitende aanpak van scholen, politie, justitie, hulpverleners, woningbouwcorporaties en Lokaal Zorgnetwerk.

Weer mee kunnen doen
Straatgenoten die zaterdag gaan behangen bij die oude mevrouw die er alleen voor staat. Een mooi voorbeeld van hoe we in IJsselmonde er met elkaar voor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen. De kern van deze aanpak is terug te vinden in de Welzijnsnota van de deelgemeente. De boodschap uit de nota: door het versterken van netwerken kunnen we laten zien dat de sociale banden in IJsselmonde springlevend zijn.

Een sterker buurtgevoel
IJsselmonde wil het wiel niet opnieuw uitvinden. Initiatieven die hun waarde hebben bewezen, worden graag ingezet en verder versterkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor Opzoomeren en Mensen Maken de Stad. In het geval van Mensen Maken de Stad maakten bewoners in 80 straten afspraken waardoor het met elkaar wonen er prettiger en rustiger op werd.

Sport en spel
Sport en spel hebben de laatste jaren vleugels gekregen in IJsselmonde. Onderzoek wijst uit dat inwoners van de deelgemeente en dan met name kinderen en jongeren niet zoveel bewegen. Voeg daarbij de wetenschap dat sport en spel uitstekende aanleidingen zijn om banden tussen mensen te verstevigen en zie daar de verklaring waarom de deelgemeente zwaar heeft ingezet op meer sport en spel.

Buitenruimte
De buitenruimte lag er aan het begin van deze raadsperiode niet overal even mooi bij. Dat is nu snel aan het veranderen. Inmiddels zijn veel straten en pleinen opnieuw bestraat en opnieuw ingericht. Ook kwamen er meer speelplekken voor de wat grotere kinderen. De komende veranderingen in het Spinozapark zijn veelzeggend. Samen met omwonenden heeft de deelgemeente een ambitieus plan gemaakt dat het park bij wijze van spreken weer teruggeeft aan de burgers.

Vernieuwd IJsselmonde
Wonen in IJsselmonde gaat er in rap tempo anders uitzien. Veel veranderingen zijn inmiddels al een feit. In Groenenhagen-Tuinenhoven, Hordijkerveld, Sportdorp en Lombardijen gingen buurten op de schop, werden woningen gesloopt en kwam er nieuwbouw voor terug. Nieuwe woningen zijn bedoeld voor de huidige inwoners, maar spelen ook in op woonwensen die tot nu toe niet zo aan bod kwamen in de deelgemeente.

Beter communiceren
De deelgemeente heeft in deze raadsperiode nieuwe paden bewandeld om burgers meer te betrekken bij veranderingen en vernieuwingen. Directe contacten, een nieuwsbrief, een bewonersplatform en bovenal een eenduidige regie van alle partijen, aangestuurd door de deelgemeente, hebben bijvoorbeeld aan de Heindijk veel ten goede veranderd.