Gemeente Amsterdam omarmt FNV Kunstkeurmerk

11/02/2010 16:17

FNV KIEM

Maandag 15 februari a.s. wordt het FNV Kunstkeurmerk uitgereikt aan wethouder kunst en cultuur Carolien Gehrels van de gemeente Amsterdam. Amsterdam is daarmee de eerste gemeente die dit keurmerk krijgt uitgereikt. Van deze feestelijke uitreiking moet een positieve impuls uitgaan naar alle overheidsinstellingen en stadsdelen in Amsterdam. FNV KIEM deelde het kunstkeurmerk, dat garant staat voor betere financiële vergoedingen van kunstinstellingen aan kunstenaars die hun werk exposeren, vorig jaar al uit aan diverse musea en expositieruimtes.

FNV Kunstkeurmerk

De vakbond FNV KIEM pleit al jaren voor o.a. een betere financiële waardering voor beeldend kunstenaars. Irene Helle, bestuurder bij FNV KIEM, is dan ook erg blij met het enthousiasme van de gemeente Amsterdam ten aanzien van het keurmerk: "We hebben het keurmerk vorig jaar geïntroduceerd. Aansluitend hebben we diverse gesprekken met de gemeente gevoerd over het belang van dit keurmerk. Van kunstenaars wordt veelal verwacht voor niets te exposeren; hang- en stageld wordt dan ook zelden door de kunstinstellingen betaald. Nu Amsterdam als eerste gemeente het keurmerk gaat hanteren, maken we een grote sprong vooruit!" aldus Helle.

Goed fatsoen

"In veel gemeentelijke panden hangt prachtige kunst, maar zelden ontvangen de exposerende kunstenaars hiervoor een vergoeding", zegt Miriam Hülsmann van de gemeente Amsterdam. "Het is een kwestie van goed fatsoen om professionals te betalen en daarin heeft de gemeente een voorbeeldfunctie."

De gemeente richt zich wat de invoering van het kunstkeurmerk op de gemeentelijke panden. Voor de invoering van een kunstkeurmerk voor expositieruimtes en musea is een belangrijke rol weggelegd voor de sector. Het FNV heeft hierin een voortrekkersrol.

Halfjaarlijkse expositie in het DMO-pand

Het keurmerk wordt uitgereikt aan de wethouder tijdens de opening van de halfjaarlijkse expositie in het gebouw van DMO (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling). De expositie is samengesteld door het CBK-zuid/oost en heeft als thema "Uitverkoren". Vijf beeldend kunstenaars die zijn onderscheiden en daarvoor zijn beloond met een prestigieuze prijs, vertonen hier de komende maanden hun kunstwerken. Uiteraard ontvangen de vijf uitverkoren kunstenaars hiervoor een vergoeding naar de normen van het FNV kunstkeurmerk.

Locatie uitreiking

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling: Weesperstraat 101, kantine 6e verdieping. Opening 16.15 aansluitend om 17.15 vindt de uitreiking van het FNV Kunstkeurmerk aan wethouder Gehrels plaats.





http://www.fnv-kiem.nl