NCRV

Schepper & Co

Vasten anno nu

Maandag 15 februari
17.10 uur, Nederland 2

Het NCRV-programma Schepper & Co kijkt maandag hoe de vastentijd in 2010 wordt gedaan en beleefd. Hoewel vasten vaak in verband wordt gebracht met religie, zijn er veel meer mensen die de veertigdagentijd aangrijpen om te vasten. En dan blijkt dat het heel goed past bij de tijdgeest van nu, waarin duurzaamheid een belangrijke waarde is.

Te gast zijn broeder Henry Vesseur, kloosterling van de Sint Willibrordus Abdij in Doetinchem. De kloostergemeenschap behoort tot de orde van Benedictijnen en heeft als leefregel: alles met mate. De vastenperiode begint in het klooster al in september en eindigt met Pasen.

Theoloog Paulien Matze vast zelf meerder keren per jaar. Voor Kerk in Actie is zij uitgezonden geweest naar Bolivia. Daardoor is zij zich meer dan bewust van de overvloed waarin wij leven. Volgens Paulien hoeft vasten niet te betekenen dat je leven schraal moet zijn: âHet blijft belangrijk om het leven te vieren.â

En Lisette Thooft, journaliste voor Volzin en Happinez, vertelt over de moderne manier van vasten. Voor veel mensen heeft vasten niets meer te maken met religie. Steeds vaker is het een individuele keus.