Ingezonden persbericht

ING blijft nummer 1 bij internetsparen

Wanneer respondenten zich op het internet oriënteren naar een bank om hun spaargeld onder te brengen, wordt de website van ING wederom als favoriet aangewezen. Dit blijkt uit de Web Performance Scan van WUA! in januari 2010. Bij hetzelfde onderzoek in juli 2009 kwam ING ook al als winnaar naar voren. Tijdens het onderzoek werden in totaal 165 beoordelingen gegeven over 35 verschillende websites.

De beste 3

Wederom is het ING die in de Web Performance Scan het beste presteert. Hoewel de score niet vooruit is gegaan, weet de website nog steeds 15% van de respondenten voor zich te winnen. Het vertrouwen in de bank blijft hoog; respondenten geven aan het gevoel te hebben dat hun geld bij ING veilig is. ING blijft daarmee een van de weinige organisaties die een ruime voldoende scoort in de Web Performance Scan.

Opvallend in de tweede meting is de enorme sprint die OHRA heeft gemaakt. Zij presteert het om van de negende plaats naar de tweede door te groeien. OHRA heeft goed gepresteerd op vindbaarheid en weet de respondenten vooral met het deelaspect vertrouwen voor zich te winnen. Met een vindbaarheid van ruim 42,5% weet ook AllianzPro, als nieuwkomer in dit onderzoek, een plek in de top-3 in te nemen. Als de website van AllianzPro wordt gevonden, gaan veel mensen door op de website, wat uiteindelijk resulteert in het besluit van 10% van de respondenten om hun spaargeld bij AllianzPro weg te zetten. Ook Triodos.nl is een nieuwkomer in het onderzoek, met een binnenkomer op de twaalfde plek. De enige vergelijkingssite in de top 12 is Independer.nl, die vanuit het niets de negende plek heeft veroverd.

Vertrouwen versus hoge rente

Wederom opvallend is het gegeven dat de respondenten over het algemeen niet per se voor de aanbieder met de hoogste rente lijken te kiezen. De winnende ING komt met het fictieve spaarbedrag niet in de top 10 van hoogste rentes voor. Dat rente natuurlijk nog steeds een belangrijk criterium is, blijkt wel uit het feit dat 10% van de respondenten kiest om hun spaargeld bij AllianzPro weg te zetten, die met de aangeboden rente in dit geval de hoogste is.

Web Performance Scan

Voor het onderzoek nodigde WUA! veertig respondenten uit, allen tussen de 20 en 48 jaar oud. Zij kregen de volgende case voorgelegd: ' Je hebt een bedrag van 17.000 Euro gespaard en wilt hiervoor een passende spaarrekening openenen. Ga op het internet op zoek naar een aanbieder die dit kan realiseren.' De deelnemers mochten vervolgens zelf bepalen welke elementen doorslaggevend waren in het bepalen van de voorkeur. Aan de hand van het zoekgedrag en de genoteerde indrukken berekende WUA! de cijfers voor de verschillende deelaspecten, om zo tot een winnaar van de Web Performance Scan te komen. Voor meer informatie over de Web Performance Scan of WUA! zie www.wua.nl

Onderzoeksopzet

Onderzoek: januari 2010

Respondenten: 40

Leeftijd: Tussen de 20 en 48 jaar oud

Plaats onderzoek: Amsterdam

Opleiding: MBO, HBO, WO

Ervaring: Oriënteren regelmatig op het internet

DVD panel discussie: 2 keer 1 uur

Aantal pagina's rapportage 200+

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht