Ingezonden persbericht


Op 15 februari starten we bij Stichting Peakoil Nederland met de wedstrijd 'Hoe kick ik van mijn olieverslaving af?'. Tien deelnemers zullen in een periode van 6 maanden strijden om hun eigen aardoliegebruik zover mogelijk te beperken en daarvan verslag uit brengen op www.postfossiel.nl

Met de wedstrijd willen we laten zien dat het kan, afkicken van aardolie. De mogelijkheden zijn er, het is een kwestie van willen. We willen ook laten zien wat het inhoudt. Niet door abstracte voorbeelden, maar door echte mensen. We willen laten zien dat het niet alleen gaat om technische oplossingen, maar ook om het aanpassen van je gedrag. We hopen daarmee dat het voorbeeld van de deelnemers aan de wedstrijd gevolgd wordt, en dat mensen na gaan denken over hoe ze zelf hun aardoliegebruik om laag krijgen. En daarmee zijn we allemaal een beetje winnaar van de wedstrijd.

Waarom moeten we afkicken van onze olieverslaving? Aardolie is de belangrijkste energiebron op aarde. Ruim 40% van ons dagelijks energiegebruik gebruiken we in de vorm van aardolie. In onze op transport gebaseerde economie is aardolie verantwoordelijk voor 98% van het energiegebruik van de transportsector.

Uit de analyses van Stichting Peakoil Nederland blijkt dat aardolie op de korte termijn schaars gaat worden. Dit komt omdat de aardolieproductie voor 2017 haar maximum zal bereiken en aan een onomkeerbare daling zal gaan beginnen. In een samenleving waar een stijgend oliegebruik gelijkstaat aan economische groei is het belang van aardolie onmiskenbaar. Hoge olieprijzen hebben in het verleden al een negatieve invloed gehad op onze economie. We moeten dus alles op alles zetten om ons voor te bereiden op een toekomst waar aardolie prijzen regelmatig zeer hoog zullen zijn. Nu afkicken van onze olieverslaving is daarom een belangrijke voorbereiding op de toekomst.

Kijk voor meer informatie over aardolieschaarste en de impact van hoge olieprijzen op de wereldeconomie op www.peakoil.nl/rapporten.

Aardolieverbruik meten
Aan het begin van de wedstrijd zal aan de hand van een vragenlijst bepaald worden wat het aardoliegebruik van de deelnemers is. Op basis van deze vragenlijst houden we tijdens de wedstrijd het gebruik bij. De vragen hebben betrekking tot de kilometer stand van de auto, de stand van de gasmeter, vragen over de boodschappen en enkele open vragen. Op basis hiervan kunnen we een ruwe schatting maken van het directe en indirect energiegebruik van de deelnemers. Niet op de liter nauwkeurig, maar goed genoeg.

Wat wordt er verwacht van de deelnemers?
We verwachten van de deelnemers dat ze een serieuze poging doen hun aardoliegebruik naar beneden te krijgen en de volle 6 maanden actief deelnemen aan de wedstrijd. Naast het invullen van de vragenlijst wordt van de deelnemers verwacht dat ze minstens eens per maand een verslag schrijven van hun pogingen in de vorm van een blog, voorzien van foto's of eventueel video. We zullen een paar keer contact opnemen voor een interview en de wedstrijdleider zal een aantal deelnemers verblijden met een persoonlijk bezoek.

Wat valt er te winnen?
Wie aan het einde van de wedstrijd procentueel gezien de grootste daling heeft weten te bereiken wint en gaat er met de hoofdprijs vandoor. Voor wie in absolute termen het minst aardolie verbruikt is een tweede prijs beschikbaar en de originaliteitsprijs gaat naar de meest originele oplossing om aardolie te besparen. Een vierkoppige jury zal bepalen welke deelnemers in de prijzen vallen. De namen van juryleden en de prijzen worden binnenkort bekend gemaakt op de website.

Wat je moet doen om een van de tien deelnemers te worden: Stuur een e-mail naar info@postfossiel.nl met daarin:

Jouw motivatie om mee te doen
Een korte beschrijving van wie je bent (NAW gegevens, beroep) Een eigen inschatting van hoeveel aardolie je gebruikt

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

En voor wie inspiratie wil opdoen, de Brits-Finse filmmaker John Webster probeerde een jaar lang zonder olie te leven en maakte er een documentaire over, Our Year without Oil . Niet geheel tot tevredenheid van de rest van zijn gezin...

http://www.youtube.com/watch?v=qlm6GvxdlRE

--