Raad van State


maandag 15 februari 2010
10.00 uur
Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk van Rotterdam heeft verleend voor een appartementengebouw aan de Polanenstraat in Rotterdam. In het gebouw kunnen vijftien appartementen worden gerealiseerd. Het gebouw wordt ongeveer 15,5 meter hoog en bestaat uit vijf lagen. De bewonersvereniging Kralingen-Oost en een aantal inwoners van Rijsbergen kwamen eerder tegen de vergunning in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. Zij vonden het gebouw te hoog worden en niet voldoen aan de 'redelijke eisen van welstand'. Ook zou de vijfde bouwlaag niet nodig zijn. De rechtbank heeft in februari 2009 hun beroep gegrond verklaard, omdat het dagelijks bestuur bij het bepalen van de welstandseisen ervan was uitgegaan dat het complex in stedelijk villagebied komt te liggen. Aangezien dit niet het geval is, heeft het dagelijks bestuur de verlening van de bouwvergunning naar het oordeel van de rechtbank niet goed gemotiveerd. De bewonersvereniging en de inwoners vinden de uitspraak van de rechtbank niet ver genoeg gaan. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902809/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Den Haag om een tijdelijk huisverbod op te leggen aan een inwoner van de stad. Het gaat om een huisverbod van tien dagen. De burgemeester heeft het huisverbod opgelegd om de ernstige dreiging van geweld voor de ouders en minderjarige broers van de man weg te nemen. De man vindt dat de burgemeester hem geen huisverbod had mogen opleggen, omdat het om een eenmalig incident zou gaan. Verder zou zijn vader medeschuldig zijn aan de ruzie die thuis plaatsvond. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904566/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan 'Waalbos' van de gemeente Ridderkerk. De zitting gaat ook over de vaststelling door de gemeenteraad van Zwijndrecht van het bestemmingsplan 'Waalbos 2008'. Beide bestemmingsplannen hebben betrekking op de aanleg van een bos langs de rivier de Waal. Een glastuinbouwer uit Heerjansdam vreest voor overlast van insecten als gevolg van het bos in de buurt van zijn bedrijf. Ook zouden zaden uit het bos zijn bedrijfsvoering kunnen schaden. De stichting Vrienden van de Zeeverkennersgroep Brandaen komt tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan van de gemeente Ridderkerk in beroep. De zeeverkenners maken gebruik van het deel van de rivier dat langs het bos ligt. Door de aanleg van het bos zou het daar minder hard gaan waaien. (zaaknummer 200902366/1) 11.30 uur
wethouders van Reimerswaal heeft opgelegd aan een visverwerkingsbedrijf met restaurant en viswinkel. Het gaat om een eenmalige dwangsom van EUR 50.000. Volgens het gemeentebestuur voldoen de viswinkel en het restaurant niet aan de eisen van de Drank- en Horecawet. Zo zou een volledige constructieve scheiding moeten worden aangebracht tussen het restaurantgedeelte en de viswinkel. Ook moet het restaurant een eigen ingang hebben en beschikken over eigen toiletten, aldus het gemeentebestuur. Het bedrijf kwam eerder tegen de dwangsom in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Die oordeelde in juni 2009 dat een aparte ingang voor de winkel en het restaurant niet is vereist en dat het evenmin verboden is dat restaurantbezoekers gebruik maken van de toiletten in de winkel. Het gemeentebestuur is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905843/1)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Bosselaar Zuid' van de gemeente Moerdijk. Het plan maakt de aanleg van maximaal 575 woningen mogelijk tussen de Roode Vaart en de spoorlijn Roosendaal - Dordrecht. Het gaat om een gebied van ongeveer 3 hectare dat nu nog in gebruik is als agrarische grond. Een aantal omwonenden is het niet eens met het plan en is tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de nieuwe woonwijk niet goed zal worden ontsloten, zodat zij in hun eigen wijk verkeersoverlast zullen ondervinden. Over de spoorlijn worden gevaarlijke stoffen vervoerd. De nieuwe wijk zou te dicht bij het spoor worden aangelegd, zodat de toekomstige bewoners gevaar lopen, aldus de omwonenden. In afwachting van de behandeling van het beroep, verzoeken zij de Raad van State de provinciale goedkeuring voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200906437/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende om de milieuvergunning uit 1999 van biologische geitenhouderij De Saanenhof aan de Somerenseweg in Heeze in te trekken. De stichting Hado had om de intrekking verzocht. De stichting is eigenaar van gronden naast de geitenhouderij. Zij ondervindt stankoverlast. Daarom wil zij dat de milieuvergunning voor de geitenhouderij wordt ingetrokken. (zaaknummer 200904868/1)