Netwerkbedrijf Alliander verstevigt financiële positie

15/02/2010 08:05

Alliander N.V.

Eerste jaarresultaten Alliander na splitsing

Solide netwerkbedrijf verstevigt financiële positie

Arnhem, maandag 15 februari 2010


- Het eigen vermogen nam in 2009 toe met 35 procent tot EUR 2,2 miljard. De solvabiliteit was 42 procent op 31 december 2009. Daarmee beschikt Alliander over een solide financiële positie.


- Het resultaat na belastingen van netwerkbedrijf Alliander over 2009 komt uit op EUR 312 miljoen, EUR 42 miljoen meer dan in 2008.


- Zonder bijzondere posten bedraagt het resultaat na belastingen EUR 160 miljoen (2008: EUR 302 miljoen).

Dit blijkt uit de vandaag door Alliander gepubliceerde jaarcijfers. Het is de eerste keer dat Alliander na de afsplitsing van het productie- en leveringsbedrijf (Nuon Energy) zijn jaarcijfers publiceert. De netto-omzet daalde met 3 procent tot EUR 1,4 miljard. Deze daling is enerzijds het gevolg van door de toezichthouder vastgestelde lagere tarieven voor het transport van elektriciteit en gas en anderzijds het effect van het ingevoerde capaciteitstarief. De operationele kosten bleven ten opzichte van 2008 nagenoeg gelijk: EUR 755 miljoen (2008: EUR 750 miljoen). Als rekening wordt gehouden met eenmalige posten in 2008, zijn de operationele kosten in 2009 toegenomen met EUR 50 miljoen structureel en EUR 60 miljoen incidenteel, onder meer door hogere kosten als gevolg van de splitsing en verkoop van de hoogspanningsnetten aan landelijk netbeheerder TenneT. Het resultaat na belastingen komt uit op EUR 312 miljoen (2008: EUR 270 miljoen). Dit resultaat is mede te danken aan de boekwinst op de verkoop van de hoogspanningsnetten.

Peter Molengraaf, voorzitter van de Raad van Bestuur: 'Ik ben heel tevreden over de start van Alliander als zelfstandig netwerkbedrijf. We krijgen steeds meer focus op onze kerntaken, stimuleren en realiseren duurzame innovaties samen met andere netwerkbedrijven en versterken onze positie met de voorgenomen aankoop van Endinet.'

Klanttevredenheid en uitvalduur

De klanttevredenheid onder gemeenten en klanten in het zakelijke segment steeg van 74 naar 87 procent. Bij particuliere klanten bleef de tevredenheid gelijk op 89 procent.

De gemiddelde uitvalduur van elektriciteit steeg van 24,0 naar 27,4 minuten. Dit is grotendeels het gevolg van een hoger aantal storingen en een langere reparatieduur. Voor gas steeg de uitvalduur van 21 naar 26 seconden. Beide netwerken functioneerden in 2009 gedurende 99,995 procent van het jaar goed. De betrouwbaarheid van de elektriciteit- en gasnetten van Liander behoort daarmee tot de beste van Europa.

Investeringen

Alliander heeft in 2009 EUR 397 miljoen geïnvesteerd in de vervanging en uitbreiding van de elektriciteit- en gasnetten, en in ICT-systemen. Dat is 9 procent meer dan in 2008 (EUR 363 miljoen). Er werden ruim 41.000 nieuwe aansluitingen voor elektriciteit gerealiseerd (2008: 44.000) en bijna 23.000 voor gas (2008: 24.000). De lagere uitbreidingsinvesteringen werden gecompenseerd door vervangingsinvesteringen naar voren te halen. Het elektriciteitsnet werd met 1100 kilometer en het gasnet met 190 kilometer uitgebreid. Dat is nagenoeg gelijk aan 2008.

Innovaties

De energievoorziening in Nederland gaat de komende decennia veranderen. Er komen steeds meer relatief kleine, decentrale productie-eenheden, die duurzame energie opwekken. Tegelijkertijd neemt het elektriciteitgebruik toe, bijvoorbeeld door de opkomst van elektrische auto's. Dat vergt aanpassingen van de bestaande en in de komende jaren aan te leggen infrastructuur. Nieuwe ICT-toepassingen zijn nodig om het netwerk geschikt te maken voor deze en andere toekomstige ontwikkelingen. Alliander neemt in dit kader deel in diverse projecten. Zo is Alliander mede-initiatiefnemer van de in 2009 opgerichte stichting e-laad.nl, die de komende drie jaar in Nederland 10.000 oplaadpunten voor elektrische auto's zal realiseren in de openbare ruimte. Daarnaast neemt netbeheerder Liander sinds 2009 deel aan Amsterdam Smart City, een innovatief project om met nieuwe technologie energie te besparen. Tevens start Liander als eerste netbeheerder in Nederland met het op het gasnet invoeden van groen gas, afkomstig van een veehouderij. Met de ervaringen opgedaan met de hiervoor bedoelde technieken en projecten verwacht Liander inzicht te krijgen in de effecten van deze nieuwe ontwikkelingen.

Wervingscampagne succesvol

In 2009 startte Alliander met een brede wervingscampagne die leidde tot het aannemen van 369 nieuwe medewerkers. Daarnaast haalden in 2009 98 leerlingen hun diploma voor een Beroepsbegeleidende Leerweg-opleiding (BBL) bij Alliander Technische Opleidingen, de eigen bedrijfsschool. Bij deze opleiding gaan leerlingen één dag in de week naar school en werken ze de overige vier dagen. Ook werkten 71 medewerkers in het kader van Step2work bij diverse afdelingen van Alliander. Dit programma biedt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op succesvolle aansluiting op de arbeidsmarkt, door ze een werkervaringsplaats te bieden.

Liandyn wordt Ziut

In juli 2009 tekenden Alliander en Enexis een overeenkomst waarin werd afgesproken hun dochterondernemingen Liandyn en IP Lighting in te brengen in een joint venture. Dit nieuwe bedrijf dat de naam Ziut draagt, vormt een nieuwe krachtige onderneming met een stevige marktpositie in de competitiever wordende markt van openbare verlichting, verkeersregelsystemen en lichtarchitectuur. Ziut heeft ruim 500 medewerkers en een omzet van circa EUR 140 miljoen.

Voorgenomen overname Endinet

Op 11 december 2009 maakte Alliander bekend dat het netbeheerder Endinet wil overnemen. Inmiddels is het boekenonderzoek afgerond. Op basis daarvan is de definitieve koopovereenkomst opgesteld. Begin maart wordt de voorgenomen transactie voorgelegd aan de aandeelhouders van beide ondernemingen en vindt er finale besluitvorming plaats. Met de overname is een bedrag van EUR 712 miljoen gemoeid. Endinet had in 2008 een omzet van circa EUR 110 miljoen en heeft circa 250 medewerkers. Door de combinatie met Endinet versterkt Alliander zijn positie als grootste netwerkbedrijf in Nederland en is daarmee nog beter in staat om samen met de andere netwerkbedrijven in Nederland vorm te geven aan de transitie naar een meer duurzame energievoorziening. Het financiële beleid van Alliander, dat voorziet in een A-rating profiel, blijft ook na deze voorgenomen overname onverminderd van kracht.

Voorgenomen overname Stam & Co

Eerder deze maand maakte Alliander bekend dat het Stam & Co wil overnemen. Stam & Co is een allround aannemingsbedrijf van bekabelingswerken en communicatiesystemen.

Alliander voorziet in de regio Noord-Holland een schaarste aan goed gekwalificeerde monteurs. De voorgenomen overname betekent dat er in de regio ook op termijn voldoende capaciteit is om aanleg en onderhoud van elektriciteit- en gasnetten goed uit te voeren. Bij Stam & Co werken circa 150 medewerkers.

Over Alliander

Netwerkbedrijf Alliander beheert regionale energienetwerken en levert netwerkgerelateerde diensten op het gebied van complexe energie-infrastructuren. Alliander telt ruim 5700 medewerkers en bestaat uit de ondernemingen Liander en Liandon. Netbeheerder Liander heeft 2,8 miljoen klanten en verzorgt de aansluiting en het transport van elektriciteit en gas in ongeveer een derde van Nederland. Liandon levert diensten op het gebied van aanleg en onderhoud van complexe energie-infrastructuren.





http://www.alliander.com