Ingezonden persbericht


WIERDIJK hergebruikt landschap

De Wierdijk - aannpak voor Provinciaal monument van de toekomst

De Wierdijk te Wieringen is door de eeuwen heen veranderd en aangepast aan de noden en eisen van de tijd. De Wierdijk van Wieringen is tot aan het droogmalen van de Wieringermeer opgebouwd gebleven met aarde, wier en palen. Het is dan ook de enige nog zichtbare 'wierdijk' in Noordwest Europa, en is sinds 1986 een provinciaal monument. Nu rijst de vraag naar een oplossing voor de omstandigheden van deze tijd. Hoe kan de dijk waterkerend worden bij het realiseren van het Wieringerrandmeer en tegelijkertijd het unieke kenmerkende profiel behouden?

Scenario-ontwikkeling
Ketter & Co (Irene Fortuyn, Arjan Karssen en Arno Vriends) heeft in opdracht van de Provincie Noord-Holland een onderzoek gedaan naar de dijk, het eiland Wieringen en de polders om tot een methode voor ontwikkeling te komen die voortkomt uit en verbonden is met het eiland en de polder. Binnen deze aanpak vallen ontwerp en methode samen. Het voorstel is om te komen tot een scenario waarin de veranderingen vorm krijgen. De presentatie is de eerste schets van dit scenario. Wierdijk Scape is een fotografisch portret vanaf de Wierdijk. Wierdijk Herbarium is een inventarisatie van de flora en fauna van de dijk. Verder heeft dit onderzoek portretten van bewoners, een film en de resultaten van een belevingsonderzoek onder de bewoners opgeleverd

Provincie Noord-Holland
Voor de provincie Noord-Holland was het niet alleen van belang om een technisch ontwerp te krijgen, waarbij rekening werd gehouden met het monument en de waterkerende functie. De ambitie was om voor de Wierdijk een ontwerp te maken, dat recht doet aan de cultuurhistorische, landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde en vooral ook een ontwerp dat is gemaakt door inbreng van bewoners en gebruikers van de dijk. Het ontwerp had als ambitie een monument van de toekomst te zijn. Door de inzet van Ketter & Co is deze brede opgave geslaagd. Zij hebben in eerste instantie gekeken naar de dijk zelf, het landschap en ook de bewoners. Dat heeft een rijk palet opgeleverd, van waaruit Ketter & Co is gaan ontwerpen. Het resultaat is een voorlopig ontwerp dat recht doet aan het monument maar vooral ook aan de emoties van mensen die zich aan die historische dijk hebben verbonden. Deze opgave is dan ook een voorbeeld van hoe ruimtelijke opgave door het inzetten van kunstenaars en vooral ook bewoners, tot een meerwaarde kan leiden. Gedeputeerde Sascha Baggerman heeft de tentoonstelling op 23 januari geopend.

Bezoekersinformatie
De tentoonstelling is nog te zien tot 28 februari 2010 in de Michaëlskerk, Kerkweg 22, 1779 GG Oosterland. Openingstijden zaterdag en zondag van 13.30 uur - 16.30 uur of op aanvraag. Donderdag aanstaande (18 febrruari) zijn de ontwerpers van Ketter & Co persoonlijk aanwezig in de Michaëlskerk om bezoekers te ontvangen. Op zaterdag 20 februari en zondag 28 februari vindt onder begeleiding van landschapsdeskundigen een excursie plaats over de dijk. Meer informatie hierover bij: ellenklaus@kcnh.nl

Colofon
'Wierdijk hergebruikt landschap' is tot stand gekomen in opdracht van de Provincie Noord-Holland te Haarlem en gerealiseerd in samenwerking met BMC Advies Management te Amersfoort en Stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland te Haarlem. 'Wierdijk hergebruikt landschap' is de presentatie van het onderzoek door Ketter & Co (Irene Fortuyn, Arjan Karssen en Arno Vriends).