Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 15 februari 2010

Provincie Noord-Holland doet vaak geen aangifte bij vernielingen bushaltes

PvdA wil betere bestrijding vandalisme Zuidtangent haltes

Haarlem - De provincie Noord-Holland moet alles aan het werkstellen om snel een einde te maken aan grootschalige vernielingen van Zuidtangnet haltes in Haarlem en Haarlemmermeer. Dat roept PvdA-Statenlid Gohdar Massom.

Vandalisme aan bushaltes, waarbij Bornholm de grootste schadepost is, hebben de provincie in 2009 voor 7 ton aan vernielingen repareren gekost.

Er zijn vorig jaar op de Zuidtangent 20 schadegevallen gemeld aan liften, ruiten van abri's en vernielde stoelen. Helaas heeft de provincie in slechts één of twee gevallen aangifte gedaan bij de politie.

Statenlid Gohdar Massom is verbaasd dat de provincie geen werk maakt van schadevervolging en wil dat de provincie consistent in alle gevallen van opzettelijke vernielingen aangifte doet bij de politie, zodat de daders opgespoord kunnen worden en de kosten van de schades verhaald kunnen worden op de daders.

Vanaf dit voorjaar start de provincie met vervangen van de huidige haltes van de Zuidtangent door nieuwe op de trajecten Haarlem - Schiphol en Nieuw Vennep - Hoofddorp.

Massom "de nieuwe haltes die enkele miljoenen euro's gaan kosten, bestaan voornamelijk uit glas en zijn heel gevolg voor vandalisme". Hij wil daarom van het provinciebestuur weten welke maatregelen worden genomen om opnieuw kostbare vernielingen te voorkomen. Hij vreest dat de nieuwe dure glazen wachtruimtes een doelwit gaan worden van vandalisme.

Massom vindt het onacceptabel dat vorig jaar, ondanks 7 ton aan schades, geen dader is opgepakt. De provincie, gemeenten en politie Zuid-Kennemerland verwijzen steeds naar elkaar en nemen onvoldoende actie!

*** EINDE PERSBERICHT ***