Gemeente Zoetermeer

Werkzaamheden Palenstein vertraagd

In Palenstein zijn gemeente en corporaties al vijf jaar vol ambitie en energie met elkaar aan de slag om een nieuwe wijk van hoge kwaliteit neer te zetten. Daarin is al veel bereikt. De flats van Vestia zijn gerenoveerd en kregen een eigentijdse uitstraling. De bouw van de Brede School met al haar voorzieningen en 111 woningen vordert gestaag. Wooncomplex Schoutenhoek is gesloopt en de nieuwbouw op deze locatie start naar verwachting medio 2010.
Budgetten onder druk
Nu zijn we vijf jaar verder. En ziet de wereld er anders uit: er is een economische crisis en het Rijk roomt de financiën van woningcorporaties af. Ook is gebleken dat we bij het verder uitwerken van de plannen met het vastgestelde budget niet de mooie woonomgeving kunnen maken die Palenstein zou moeten krijgen.

Plannen mogelijk aangepast
De gemeente en corporaties onderzoeken de komende tijd of het nodig is de plannen op onderdelen aan te passen. In dit proces worden bewoners en gemeenteraad betrokken. In de tussentijd wordt gezocht naar extra budgetten.

Gevolgen voor bewoners
Voorop staat dat alle partijen zich willen blijven inzetten voor de vernieuwing van Palenstein, maar dat er dus wel sprake is van enige vertraging. Eerdere planningen zullen aangepast moeten worden. In september 2009 zijn alle bewoners nog tijdens een informatiebijeenkomst bijgepraat over de laatste stand van zaken met betrekking tot het ontwerp van de Schoutenhoek. De vertraging heeft consequenties voor de bewoners; daarom zijn zij al op de hoogte gebracht. Ook heeft wethouder Muijzers de gemeenteraadscommissie Ruimte hierover geïnformeerd tijdens de commissievergadering van 13 januari 2010.

De aandacht blijft
Ondertussen werken gemeente en corporaties volop en met veel inzet door in Palenstein. De Palenstein leeft activiteiten gaan op volle kracht door en samen met bewoners wordt een wijkplan met activiteiten opgesteld om de leefbaarheid in de wijk te blijven verbeteren. Ook de werkzaamheden rondom de Schoutenhoek en Brede School gaan gewoon door.

Achtergrond
De wijk Palenstein wordt de komende jaren flink vernieuwd. De gemeente Zoetermeer en de woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes hebben afspraken gemaakt om de vernieuwing van Palenstein samen aan te pakken. Zo worden het woningaanbod, de openbare ruimte én de voorzieningen verbeterd. De ruime en groene opzet van de wijk en de gunstige ligging, nabij uitvalswegen, het nieuwe RandstadRail station en het centrumgebied maken van Palenstein een ideale woonwijk. Zeker als het woningaanbod gevarieerder wordt met kleinschalige appartementencomplexen en gezinswoningen.