Ingezonden persbericht


SOS-ARTS DAAGT NZA VOOR DE RECHTER

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zou voor eind vorig jaar een tarief afgeven voor SOS-ARTS, een organisatie naar Frans voorbeeld waarbij iedereen 24 uur per dag met het centrale telefoonnummer 0900-0611 een huisarts aan huis kan oproepen. Deze arts komt altijd maar de patiënt moet dit zelf geheel of gedeeltelijk betalen, afhankelijk van zijn verzekering. (Stad Holland heeft al aangegeven 50% voor al haar klanten te vergoeden). Een tarief van de NZa is wettelijk noodzakelijk omdat zonder dit tarief de artsen een `economisch delict' plegen. De organisatie is er klaar voor en beschikt over voldoende artsen om in 7 regio's te starten. (Groot Amsterdam-Groot Rijnmond-Haaglanden-Delft-Gooi en Vechtstreeks-Haarlem en Utrecht).
Eind december vroeg de NZa nogmaals een maand uitstel en zij beloofde eind januari met een beslissing te komen. Ook dat werd opnieuw uitgesteld en de kersverse nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa, Theo Langejan, vroeg SOS-ARTS opnieuw om twee weken uitstel. Hij benadrukte dat hij dan een beslissing zou nemen. Helaas bleef ook die beslissing over het tarief voor SOS-ARTS uit waarop SOS- ARTS besloot niet langer te wachten en de Haagse advocaat Mr. dr. Jan Koen Sluijs verzocht de rechter te vragen de NZa te dwingen een tarief af te geven of een voorlopig tarief vast te stellen. SOS-ARTS werft al geruime tijd huisartsen en wilde 1 januari van start gaan. Inmiddels hebben zich ca. 300 huisartsen aangemeld. Tegenstanders probeerden twijfels te zaaien over onder andere de kwaliteit van de deelnemende SOS-artsen. Aangezien er geen enkel verschil is tussen een SOS-arts en de reguliere huisartsen en de huisartsen van de Huisartsenposten, sterker nog; SOS-artsen krijgen zelfs een aanvullende opleiding Spoedeisende Hulp, vermoedt initiatiefnemer Arnold Verhoeven dat de minister van VWS invloedt uitoefent in dit dossier. Hij zou de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) mogelijk gunstig willen stemmen t.a.v. de bezuinigingen die hij wil doorvoeren. De LHV is fervent tegenstander van SOS-ARTS omdat ze daarmee voor het eerst in de geschiedenis hun monopoliepositie dreigen te verliezen. `Zowel de betrokken ambtenaren van VWS als van de NZa staan van meet af aan sympathiek tegenover het initiatief SOS-ARTS en het zou te gemakkelijk zijn hen overal de schuld van te geven maar het is een heen-en weer zwalkende minister die van alles roept maar geen slagvaardige leiding aan de uitvoering kan of durft te geven. In augustus verklaarde hij nog dat hij geen problemen zag voor SOS-arts mits zij aan de kwaliteitsnormen voldoen. Daar bestaat inmiddels geen twijfel meer over dus niets staat de start van SOS-ARTS nog in de weg. Ik ben het zat, laat de rechter nu maar een beslissing nemen.' aldus een verbolgen maar nog steeds strijdbare Verhoeven.
Uit een NIPO onderzoek bleek dat 89% van de bevolking positief staat tegenover SOS-ARTS en zelfs 86% vindt dat ze er moeten komen om iets te doen aan de teruglopende bereidheid van huisartsen om huisbezoeken te verrichten en de slechte bereikbaarheid van huisartsen/huisartsenposten. Men zou dan wel zelf een bijdrage moeten betalen maar 83% gaf aan daar geen moeite mee te hebben als daarmee dan daadwerkelijk een dokter aan huis komt.
www.sos-arts.nl