Ingezonden persbericht



---


- persbericht -

Kleurrijke kunstgrasschoen voor goed doel

Bespelers Cruyff Courts en bekende straatvoetballers denken mee in ontwikkeling

AMSTERDAM, 15 februari 2010 - Sportmerk Cruyff Sports en de Johan Cruyff Foundation lanceren de Cruyff Court schoen. De innovatieve, kleurrijke sportschoen is speciaal ontwikkeld voor gebruik op het kunstgras van de Cruyff Courts en andere voetbalvelden. Een deel van de opbrengst van de schoen, die vanaf vandaag verkrijgbaar is, gaat naar de Johan Cruyff Foundation.

In de afgelopen jaren is het aantal Cruyff Courts (116) en andere kunstgras voetbalvelden (+- 1800) in Nederland gestaag gegroeid. Voetballen op kunstgras vergt echter veel van schoenen: doordat de schoen tijdens het voetballen over de grond sleept, slijt vooral de neus snel. Ook ontbreekt het bij normale sneakers aan grip. Voetbalschoenen die gemaakt zijn voor normaal gras geven weliswaar meer grip, maar slijten ook snel bij gebruik op kunstgras. Daarnaast laat de schokdemping te wensen over, waardoor spelers gewrichtsklachten kunnen krijgen.

Johan Cruijff, voorzitter van de Johan Cruyff Foundation: "Het is geweldig om te zien dat voetballen op straat weer terug begint te komen, met steeds meer Cruyff Courts in onze steden en dorpen. Voetballen op courts is goed voor je techniek en voor teamspel. Vroeger trapte je je schoenen helemaal kapot op straat. Daar zijn ze thuis niet blij mee. En daar ben je als speler ook niet blij mee. Deze schoen is gemaakt voor en door straatvoetballers. Daar kun je mee aankomen op onze courts; Daar kun je mee thuiskomen. En je steunt nog een goed doel ook."

Schoen vol innovaties
De Cruyff Court schoen is speciaal ontwikkeld voor het spelen op Cruyff Courts en andere kunstgrasvelden. Centraal in het ontwerp van staan een comfortabele pasvorm, optimale balcontrole en slijtvastheid. Daarom is gekozen voor een combinatie van het soepelste kalfsleer uit Italië en technische leersoorten, een slijtvaste zool met kunstgrasprofiel, een verstevigde hielkap en een neuskap die het beschadigen van de neus voorkomt. Andere innovaties in de schoen zijn een EVA binnenzool voor extra schokdemping en micro-fiber lining voor een optimale pasvorm.

De kleuren zijn in lijn met het logo van de Johan Cruyff Foundation, dat op de lip van de schoen is gedrukt. De schoen is gemaakt van wit leer , heeft blauwe veters en een blauw Cruyff Classics logo, oranje hiel- en neuskappen en gele accenten.

Ontwikkeling samen met straatvoetballers en kinderen De Cruyff Court schoen is in anderhalf jaar tijd ontwikkeld door het R&D team van Cruyff Sports. Ferenc van der Vlies, algemeen directeur van Cruyff Sports: "In die tijd hebben we goed geluisterd naar de feedback van Nederlands bekendste straatvoetballers Soufiane Touzani en Kenan Rathinho. Ook hebben we de schoen op verschillende momenten door kinderen op de Cruyff Courts laten testen. Zij gaven aan dat de grip en pasvorm uitstekend was. Wel hebben we de kleurstelling enigszins aangepast."

Verkrijgbaarheid
De schoen is vanaf vandaag verkrijgbaar via de website van de Johan Cruyff Foundation (www.cruyff-foundation.org) en landelijk verkrijgbaar bij winkelketen Sport 2000. Adviesprijs: EUR 79,95. Een deel van de opbrengst is ten behoeve van de Johan Cruyff Foundation.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht