Nieuw in de Wereldreeks voor kinderen: Rusland en Jemen


AMSTERDAM, 20100215 -- In de Wereldreeks zijn zojuist twee nieuwe delen verschenen: Rusland door journalist Karel Onwijn en Jemen, door fotografe Irene de Groot. De Wereldreeks is een uitgave van KIT Publishers en bevat informatieve boeken over landen voor kinderen van 10-15 jaar. Elk deel bevat veel foto's, leuke wetenswaardigheden en gedegen informatie over het betreffende land. Het leven van kinderen staat centraal.

Op bezoek in Rusland - Karel Onwijn
Rusland is veruit het grootste land ter wereld. Als in het westen van het land de mensen opstaan, gaan ze in het oosten alweer naar bed. Het land ligt voor een kwart in Europa en voor driekwart in Azië. De meeste mensen wonen in het Europese deel en ze zien er Europees uit. Rusland kent lange, donkere, koude en sneeuwrijke winters. In de noordelijke delen van het land kunnen deze wel een half jaar duren. Maar 's zomers kan het er heel heet worden door het hier heersende continentale klimaat.
De Russische geschiedenis is er een van grote ongelijkheid en onderdrukking van de bevolking, zowel onder de heerschappij van de tsaren als onder het communisme. Toch is het land al eeuwenlang nadrukkelijk op het wereldtoneel aanwezig. De meeste Russen zijn daarom heel trots op hun land. Deze trots wordt versterkt door hun grootse prestaties in de kunsten en de wetenschap. Wie kent niet het Russische ballet, het Staatscircus, de muziek van Tsjaikovski en de boeken van Tolstoj? Om nog maar niet te spreken over de ruimtevaart: de eerste mens in de ruimte was de Rus Joeri Gagarin en de Mir was het eerste permanente ruimtestation. Russen lijken altijd te streven naar het allerbeste, het allergrootste en het allermooiste.
ISBN 978 90 6832 450 1 - ¤ 14,50

Op bezoek in Jemen - Irene de Groot
Momenteel vooral in het nieuws door de strijders van Al-Qaida, maar er valt veel meer te vertellen over dit beeldschone maar arme land. Het ligt onderaan het Arabisch Schiereiland, ten zuiden van het rijke en machtige Saoedie Arabië. In Arabia Felix, ofwel het gelukkige Arabië, woonde ooit de koningin van Sheba, als we de verhalen mogen geloven. De oudste torenflats verrezen al voor onze jaartelling en er staan vier plaatsen in Jemen op de Werelderfgoedlijst van Unesco, waaronder de hoofdstad Sana'a. Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland in kleine, vaak moeilijk toegankelijke bergdorpjes waar de eeuwenoude stammencultuur nog nauwelijks in aanraking is geweest met het moderne leven van nu.
Door de hoge bevolkingsgroei en de sterke toename van vluchtelingen, onder andere uit Somalië, staat het land voor grote problemen. Een van de grootste bedreigingen is het nijpend tekort aan water. Jaarlijks ontvangt Jemen vele miljoenen dollars aan buitenlandse hulp.
ISBN 978 90 6832 778 6- ¤ 14,50

Wereldreeks algemeen
Elk boek uit de Wereldreeks behandelt de geschiedenis, het landschap, de steden, het vervoer, de mensen, het onderwijs, de keuken, de economie, de natuur en het toerisme van het betreffende land. Daarnaast worden in een apart hoofdstuk specifieke kenmerken of specialiteiten beschreven. De teksten zijn doorspekt met anekdotes, weetjes of lokale sprookjes. Foto's, tekeningen, kaarten en leuke woordenlijstjes maken de boeken visueel attractief. Uniek is dat het geen vertaalde serie is, maar hier in Nederland ontwikkeld. Het zal Nederlandse kinderen dus bijzonder aanspreken.
Elk deel kost ¤ 14,50 en is ook verkrijgbaar in de boekhandel





Ingezonden persbericht