Ingezonden persbericht



Lezing Richard Black:

Migratie als instrument voor armoedebestrijding
Een pleidooi voor het verlagen van migratiebarrières

Op maandag 15 februari geeft Richard Black, internationaal expert op het gebied van migratie, de vijfde lezing binnen de 2009-2010 lezingenserie "Common Goods in a Divided World. Challenges and Opportunities for International Cooperation" georganiseerd door de Society for International Development (SID), aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Migratie is de afgelopen jaren een heikel thema geworden binnen de Europese en Nederlandse politiek. Migranten worden als last beschouwd, en het publieke debat is in veel Europese landen in kort tijdbestek sterk verhard. Professor Black benadrukt echter dat niet alleen het overgrote merendeel van de arme migranten naar andere ontwikkelingslanden migreert en niet naar het westen (dit is simpelweg te ver weg en dus te duur), maar ook dat migratie een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van mensen in onderontwikkelde landen. Alle internationale inspanningen voor armoedebestrijding ten spijt, als de barrières tegen migratie overeind blijven (of verergeren, zoals nu gebeurt), negeren we een potentieel significante factor voor wereldwijde armoedebestrijding.

Professor Richard Black is een vooraanstaand academicus op het gebied van migratie. Hij is momenteel hoofd van de School of Global Studies aan de Universiteit van Sussex, en was voorheen adviseur voor onder andere de UNHCR.