Gemeente Winterswijk


Winterswijk zet nieuw systeem voor burgerraadplegingen in tijdens jeugdverkiezingen voor 16 en 17 jarigen

Het Groenlose bedrijf NEDAP heeft samen met de gemeente Winterswijk een interactieve internetapplicatie ontwikkeld waarmee op een eenvoudige manier burgerraadplegingen gehouden kunnen worden. Het nieuwe systeem wordt op 3 maart gebruikt voor de jeugdverkiezingen die parallel lopen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Winterswijk is daarmee de eerste gemeente in Nederland die met dit systeem werkt.

De gemeente Winterswijk werkt sinds 2009 samen met NEDAP aan het ontwikkelen van een methode om burgerraadplegingen via het internet mogelijk te maken. De gemeente heeft hierbij de voorwaarden gesteld dat het systeem zoveel mogelijk moet voldoen aan de eisen van gewone verkiezingen. Het systeem moet dus inzichtelijk, gebruiksvriendelijk en controleerbaar zijn. Bovendien moeten mensen in alle vrijheid hun stem kunnen uitbrengen en moet zeker zijn dat alle stemgerechtigden maar één keer kunnen stemmen. Dit heeft geleid tot het systeem 'Burger to Overheid' of 'B2O'. Dit systeem wordt voor het eerst ingezet tijdens de jeugdverkiezingen. Winterswijk is de eerste gemeente in Nederland die werkt met dit systeem. NEDAP gaat het systeem ook aan andere gemeenten aan bieden.

Gebruiksvriendelijk
'B2O' is een interactieve internetapplicatie die de gemeente een effectief instrument geeft om snel en eenvoudig burgers te raadplegen over onderwerpen die spelen in de gemeente. Het is een gebruiksvriendelijk systeem voor zowel de gemeente als de burger. De gemeente kan de raadplegingen zelf voorbereiden en uitvoeren, zonder tussenkomst van derden. Burgers kunnen via een link op www.winterswijk.nl toegang krijgen tot de raadpleging en dan eenvoudig hun keuze maken. De uitkomsten zijn direct na het sluiten van de raadpleging beschikbaar.

Toegankelijk
Ook mensen zonder internet of mensen die internet niet willen gebruiken voor een raadpleging kunnen meedoen. Zij hebben de mogelijkheid om via een mobiele stemmachine te stemmen. Deze kan geplaatst worden bij verzorgingscentra, de bibliotheek, in het centrum of in het geval van de jeugdverkiezingen bijvoorbeeld in de aula van scholengemeenschap De Driemark.

Kiesgerechtigdheid
Om ervoor te zorgen dat alleen kiesgerechtigden mee kunnen doen en zij hun stem niet meer dan één keer uitbrengen wordt deelname gekoppeld aan het burgerservicenummer uit de gemeentelijke basisadministratie. Aan de hand hiervan wordt gecontroleerd of het nummer op het kiezersregister voorkomt en of er nog niet eerder gestemd is met dit nummer.

Jeugdverkiezingen
De gemeenteraad heeft besloten om tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen ook jeugdverkiezingen te organiseren. Dit om inzicht te krijgen in de belangstelling die jongeren hebben voor de verkiezingen en hoe de politieke verhoudingen liggen bij de jeugd. Alle jongeren van 16 en 17 jaar uit Winterswijk zijn via een brief geïnformeerd over de mogelijkheid om te stemmen tijdens de jeugdverkiezingen. Zij kunnen op 3 maart tussen 7.30 en 18.00 uur hun stem uitbrengen via internet of via een mobiel stembureau dat geplaatst is in de aula van Scholengemeenschap De Driemark. Zij stemmen dus niet met het rode potlood zoals de stemgerechtigden van Winterswijk.