Ingezonden persbericht



Zwolle, 15 februari 2010

CDA wil klappen in bouwsector voorkomen, versnellingsprocedures zijn nodig

De CDA-Statenfractie wil voorkomen dat door de economische crisis werkgelegenheid en ontwikkeling in kennis en vakmanschap binnen de bouwketen verloren gaan. Stroomlijning van procedures en stimulering van bouwactiviteiten is daarom nodig.

Met name de laatste weken ontvangt de CDA-Statenfractie voortdurend signalen uit de bouwsector dat er grote zorgen zijn over de effecten van de crisis. In diverse media komen de laatste weken vergelijkbare berichten naar buiten, onder andere in Podium van 11 februari 2010, uitgegeven door Bouwend Nederland. Gesteld wordt dat de bouw als een van de laatste sectoren de klappen van de crisis krijgt te verduren en dat deze ontwikkeling ernstige gevolgen zal hebben, niet alleen voor de werkgelegenheid en kennisontwikkeling in de sector, maar met name ook om tijdig te voorzien in de behoefte aan woningen voor verschillende doelgroepen.

De CDA-statenfractie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten en wil weten wat de reactie van het college is op de in de media geschetste zeer zorgelijke ontwikkeling in de bouwsector. CDA-Statenlid Clazinus Netjes vraagt: "Wat doet Overijssel, ter uitvoering van het statenbesluit van 18 november 2009 en het advies van de SER-Overijssel van 11 november 2009 en wordt er in samenspraak of samenwerking met partners uit de sector zoals woningbouwcorporaties, financiële instellingen, vastgoedontwikkelaars en bouwondernemingen en de gemeenten hard getrokken aan gerichte bouwimpulsen?" Hij vervolgt: "Wellicht is het een idee om een provinciaal anti-crisisoverleg te arrangeren en van daaruit tot gerichte acties te komen. Daarbij moet ook gedacht worden aan de Regieraad Bouw Oost-Nederland". Ook wil hij weten of de nieuwe Wet ruimtelijke ordening tot de beoogde versnellingen in procedures leidt en of de prestatieafspraken die de provincie en gemeenten hebben gemaakt onder druk komen te staan. Tot slot vraagt Netjes het college naar de effecten die Overijssel mag verwachten van de Crisis- en Herstelwet.
---


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht