Ingezonden persbericht


Vancouver, 15 februari 2010

Rijksoverheid en werkgevers tekenen convenant voor topsportwerkplekken

Randstad Topsport Onderzoek: flexibiliteit is sleutel tot 'topsportvriendelijke baan'

Het aantal werkgevers dat kiest voor een topsporter als medewerker neemt toe. Zo'n 12 procent van de werkgevers heeft in 2009 een (oud-)topsporter aangenomen of overwogen dit te doen, een flinke stijging ten opzichte van de 8 procent van 2008. Om een topsporter op de werkvloer te laten slagen is flexibiliteit nodig. Dagindeling, werkzaamheden, werkdagen, deadlines en locatie moeten zowel door sporter als werkgever flexibel ingevuld worden. Om meer werkplekken voor sporters mogelijk te maken hebben Rijksoverheid en werkgevers vandaag in Vancouver een convenant gesloten. Doel hiervan is 100 structurele werkplekken te creëren voor actieve en gestopte topsporters tot aan de Olympische Spelen van Londen in 2012, passend bij de ambitie van het Olympisch Plan 2028.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland ondertekenden namens Rijksoverheid en werkgevers het convenant vandaag tijdens het seminar 'Goud op de werkvloer' dat in de Olympische stad Vancouver werd gehouden. Bussemaker: "Ik steun het initiatief Goud op de werkvloer dat investeert in topsporters en hun leven na hun sportcarrière van harte. Het kabinet legt de lat hoog om met Nederland tot de beste 10 sportlanden van de wereld te horen. Dat betekent dat bij een goed topsportklimaat overheid en bedrijfsleven ook aandacht moeten hebben voor het leven na de topsport." Technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks benadrukte tijdens het seminar hoe essentieel het is voor een topsporter om uitzicht te hebben op een maatschappelijke carrière. "Goud op de werkvloer biedt topsporters een geweldige kans om zich tijdens en na de sport maatschappelijk te ontwikkelen. Het zou mooi zijn als werkgevers onze topsporters de mogelijkheid geven om werkervaring op te doen en tegelijkertijd te profiteren van hun winnaarsmentaliteit", aldus Hendriks.

Algemeen directeur Heutink van Randstad Nederland onderschreef namens de werkgevers de intentie om Goud op de werkvloer te doen slagen. Heutink: "Het in dienst nemen van een topsporter vraagt flexibiliteit van de werkgever en topsporter. Met de juiste begeleiding kan het letterlijk leiden tot goud op de werkvloer. Sporters zijn resultaatgericht en vaak zonder het zelf te beseffen een inspiratiebron voor naaste collega's."

Met het tekenen van het convenant werd de intentie van de eerste 56 werkgevers bekrachtigd om structurele werkplekken voor topsporters in het leven te roepen. Het convenant is door Ivo Opstelten, de voorzitter van de Council Olympisch Plan 2028, in ontvangst genomen. Opstelten: "Goud op de werkvloer is een belangrijk onderdeel binnen het Olympisch Plan 2028 en levert een concrete bijdrage aan de topsportcultuur in Nederland. Het biedt grote voordelen voor zowel topsporters als werkgevers. Geweldig dat er al zoveel werkgevers en topsporters aan elkaar worden verbonden door dit project. Laat dit vooral ook een uitnodiging zijn voor alle andere werkgevers in Nederland!"

Wat verder bleek uit het onderzoek
(Oud-)topsporters hebben behoefte zich naast hun sportcarrière ook op maatschappelijk vlak te ontwikkelen. Werkgevers nemen hen vooral aan op kwaliteiten als doorzettingsvermogen en resultaatgerichtheid. Veel werkgevers geven de voorkeur aan een actieve topsporter boven een gewone sollicitant. Dit is vooral omdat een sporter inspirerend is voor collega's. Om te zorgen dat ook voor actieve sporters een plek beschikbaar is op de maatschappelijke carrièreladder, is flexibiliteit nodig bij de werkgever en de werknemer. Dat is de belangrijkste conclusie uit het eveneens in Vancouver gepresenteerde Randstad Topsport Onderzoek, uitgevoerd door MarketResponse onder 212 topsporters en evenzoveel werkgevers.

Topsportproof
Uit de ervaringen bij de ondervraagde werkgevers met sporters is gebleken dat het belangrijk is om niet te hard vast te houden aan de eis van relevante werkervaring. Topsporters compenseren hun 'tekortkomingen' op dat punt immers met andere belangrijke competenties. Daarnaast is het belangrijk om tegenover andere werknemers open te communiceren over de uitzonderingspositie die topsporters op sommige punten hebben. Tenslotte zal de 'topsport-proof' werkgever er begrip voor moeten hebben dat sport voor zijn speciale werknemer altijd voor gaat.

Afwezigheid: geen probleem voor functioneren
Uit het Randstad Topsport Onderzoek blijkt verder dat werkgevers goede ervaringen hebben met topsporters. Zij vinden veelal dat de afwezigheid niet leidt tot problemen in het functioneren. Sporters en werkgevers zijn het eens dat goede afspraken over de combinatie sport en werk de belangrijkste voorwaarde is voor een goed dienstverband. 61% van de werkgevers vindt niet dat een sportcarrière het tekort aan werkervaring compenseert. Wel is te zien dat een kwart van de werkgevers die ervaring heeft met een topsporter in dienst, aangeeft dat de sportcarrière het tekort aan inhoudelijke werkervaring wél compenseert. De sporters schatten het nog positiever in. Volgens de helft van de sporters compenseert de sportcarrière het tekort aan inhoudelijke werkervaring.

Voor meer informatie: www.randstad.nl


Noot voor redacties