Leven met psychoses of schizofrenie doe je niet alleen


(Psychose of schizofrenie, geen zaak van de patiënt alleen)

AMSTERDAM, 20100215 -- Op initiatief van Ypsilon, vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie en/of psychose, heeft Stichting September voor het eerst in Nederland een zelfzorgboek voor de naastbetrokkenen van mensen met een psychische aandoening uitgebracht: het Zorgboek Schizofrenie,psychose en naastbetrokkenen. Als iemand in je naaste omgeving een psychose of schizofrenie ontwikkelt, is dat voor zowel degene die het betreft als voor de naastbetrokkenen pijnlijk en moeilijk te accepteren. Lange tijd was het voor de naastbetrokkenen niet vanzelfsprekend bij de zorg voor hun naaste betrokken te worden. Daar is gelukkig verandering in gekomen, onder meer dankzij Ypsilon.

Door de jaren heen is gebleken dat er betere behandelresultaten behaald worden als er goede afstemming met de naastbetrokkenen plaatsvindt. Nog altijd is die afstemming niet vanzelfsprekend. Wel steeds vaker beseffen hulpverleners dat de rol die de naastbetrokkenen innemen een grotere plaats verdient. Volgens ervaringen van cliënten en hun naastbetrokkenen stemt nu ongeveer de helft van de geestelijke gezondheidszorginstellingen (GGz) zaken af met de naaste omgeving.

Dubbele rol
Naast het verdriet om wat er met de naaste gebeurt, zien de naastbetrokkenen zich voor allerlei problemen geplaatst waar vaak geen eenvoudige oplossingen voor bestaan.
Naastbetrokkenen vervullen vaak een dubbele rol. Aan de ene kant bieden ze hulp en zorg aan hun naaste, zijn veelal mantelzorger. Anderzijds hebben zij zelf ondersteuning nodig om die zorg goed te kunnen verlenen, zonder dat zij zichzelf uitputten.

Zorgboek
Het Zorgboek Schizofrenie, psychose en de naastbetrokkenen is voor mensen geschreven die in hun naaste omgeving iemand met schizofrenie of psychose hebben. Het Zorgboek bevat een groot aantal onderwerpen die kunnen spelen in en om het leven met de diagnose schizofrenie en psychose, van medicijnen tot cognitieve gedragstherapie, van de dagbesteding tot (zelfstandig) wonen, en van (gedwongen) opname tot verslavingsproblemen. Per onderwerp worden eerst de basisfeiten gegeven, vervolgens praktische adviezen en ten slotte een of meer ervaringsverhalen.

Door het boek lopen enkele rode draden. Welke mogelijkheden zijn er voor de naastbetrokkenen om zelf voor hun naaste te zorgen? Hoe kunnen ze daarbij hun eigen grenzen bewaken? Wat zijn de mogelijkheden om samen te werken met professionele hulpverleners? Welke ondersteuning kunnen zij zelf krijgen? Steeds weer staat het perspectief van de naastbetrokkenen voorop.

Betrouwbare informatie
Het Zorgboek Schizofrenie, psychose en de naastbetrokkenen van Stichting September is gemaakt op initiatief van Vereniging Ypsilon, in het kader van het 25-jarig jubileum. Ypsilon zet zich met grote energie in voor de positie van zowel de naastbetrokkenen als hun zieke naasten.

Daarnaast heeft een groot aantal deskundigen aan het boek meegewerkt, zoals psychiaters, cognitief gedragstherapeuten, apothekers, deskundigen op gebieden als wonen, werken en patiëntenrecht etc. Ook hebben ervaringsdeskundigen in het boek de ruimte gekregen hun verhaal te vertellen.

Door deze brede en allesomvattende samenwerking geeft het boek goede, betrouwbare en praktische informatie.

Verkrijgbaar bij iedere apotheek
Stichting September geeft zonder winstoogmerk zorgboeken uit over chronische aandoeningen. Het Zorgboek Schizofrenie, psychose en de naastbetrokkenen en de 52 andere titels zijn te koop bij iedere apotheek in Nederland voor ¤ 18,50. Wanneer een apotheek een boek niet op voorraad heeft, kan het besteld worden. Het boek is dan meestal de volgende werkdag in de apotheek aanwezig.

Ypsilon:
Informatie over Ypsilon: www.ypsilon.org
Het Zorgboek is ook verkrijgbaar bij Ypsilon (www.ypsilon.org/webwinkel). ). (18,50 euro, leden 15,50 euro, excl. verzending).


Kijk voor het complete aanbod van Zorgboeken op www.boekenoverziekten.nl. Hier kunt u tevens uw Zorgboek Schizofrenie, psychose en de naastbetrokkenen bestellen.