Ingezonden persbericht


Dichters Lampe en Bruinja dragen voor tijdens poëziefestival met meer dan 100 dichters in Nicaragua

Met voordrachten op politiebureau's en in buurthuizen en kerken

De dichters Astrid Lampe en Tsead Bruinja reizen de komende week af naar het Festival Internacional De Poesia De Granada. Het festival, dat dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden, staat in het teken van de grote Nicaraguaanse dichter en priester Azarías H. Pallais (1884-1956) en vindt plaats van 15 februari tot en met 20 februari. Lampe en Bruinja zullen voorlezen samen met meer dan honderd andere dichters, uit Nicaragua en de rest van de wereld, in kerken, politiebureau's, buurthuizen, het speciale Granada Poëzie Park, op pleinen, universiteiten en scholen, waarbij alle activiteiten gratis toegankelijk zijn voor de plaatselijke bevolking.

Voor beeldmateriaal: http://www.youtube.com/user/festivaldepoesia Festivalwebsite: http://www.festivalpoesianicaragua.com/

De vertalingen en de vliegreis van Lampe en Bruinja worden gesubsidieerd door het nieuwe Nederlands Letterenfonds (http://www.letterenfonds.nl/)

Biografisch

Astrid Lampe (Tilburg 1955) woont en werkt in Utrecht. In 1997 verschijnt bij Querido de gedichtenbundel Rib , haar debuut, genomineerdvoor de C. Buddingh´- prijs. Publicaties in diverse tijdschriften volgen, optredens zijn er voornamelijk in Nederlanden Vlaanderen en incidenteel ook in Engeland, Duitsland, en Frankrijk. Na Rib komen er bij Querido de volgende bundels uit: De Sok Weer Aan (2000), De Memen Van Lara (2002), beide genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Voor Spuit Je Ralkleur (2005), ontving Astrid Lampe in 2006 de Ida Gerhardt Poëzieprijs en in 2007 de Schrijversprijs der Brabantse Letteren. In April 2008 verscheen haar 5e bundel: PARK SLOPE / K'NEX studies. Lampe wordt gevraagd voor museale projecten als De Verleiding in het Centraal Museumin Utrecht (2003) en Rijke Uren in Museum Het Valkhof in Nijmegen (2005).Daarnaast begeleidt Astrid Lampe studenten van de afdeling Beeld en Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Tsead Bruinja (Rinsumageest 1974) is woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). Samen met het collectief Gewassen won in 2002 het Hendrik de Vries-stipendium, uitgereikt door de stad Groningen. Bruinja's Nederlandstalige debuut Dat het zo hoorde (Contact) werd gepubliceerd in 2003 en het jaar daarop genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs. Zijn meest recente bundels zijn De geboorte van het zwarte paard (Cossee, 2008) en Angel (Bornmeer, 2008). Die laatste bundel verscheen als krant en werd op website De Contrabas als gratis download aangeboden. Sinds 2008 schrijft Bruinja één keer per maand een gedicht bij de actualiteit voor het EO radio 1 programma Dit is de dag. Eind 2008 werd hij genomineerd als Dichter des Vaderlands voor de periode 2009-2013. In het voorjaar van 2010 zal Bruinja's volgende Nederlandstalige bundel Overwoekerd (Cossee) het licht zien.