Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 8 februari 2010

krakers gaan ontruiming gezin tegenhouden

Vanaf woensdag 10 februari 2010 kan Fortis Bank Nederland een gezin met kleine kinderen uit een gekraakt pand in Amsterdam Oost laten zetten. Het huis aan de Ringdijk 10 moet volgens de hypotheekbank 'leeg en ontruimd' worden opgeleverd en zal in het gevolg ook leeg blijven omdat er geen bouwplannen zijn. Het gaat slechts om een juridische transactie. Een aanbod van de bewoners om pas vrijwillig te vertrekken als feitelijk verbouwd zou worden werd door de bank afgewezen.

Kraakgroep Oost en de bewoners leggen daarom een desbetreffend vonnis naast zich neer en zullen het pand niet verlaten voor de baten van een financieel intstituut, dat recentelijk miljarden overheidssubsidie heeft ontvangen. De deurwaarder heeft zijn komst inmiddels aangekondigd voor maandag 15 februari vanaf 7 uur 's ochtends. De kraakgroep roept sympathisanten en buren om op deze dag middels van een 'revolutionair ontbijt' de feitelijke ontruiming tegen te houden.

Tegelijkertijd is de gemeente (het dagelijks bestuur en deelraad van stadsdeel Oost Watergraafsmeer) gevraagd om zich in te gaan zetten om een ontruiming voor leegstand en mogelijke confrontaties te voorkomen, door geen politiebijstand te verlenen.

"De verkiesbare partijen in kunnen hier laten zien of ze voor de winsten van de banken of de mensen in Amsterdam staan", zegt kraakster Miranda Wibaut van het kraakspreekuur in Oost, "wij gaan in ieder geval niet toelaten dat kinderen op straat belanden omdat de Fortisbank zo gretig is".

EINDE PERSBERICHT

Achtergronden

Het drama van de Ringdijk 10

Het pand aan de ringdijk 10 met zijn eigenaresse Fortisbank Nederland is een schoolvoorbeeld van wat vastgoedbelangen in tijden van crisis aan maatschappelijke schade kan aanrichten. Dit monumentwaardige pandje werd in 2005 door een kleine particulier voor een overtrokken prijs aangekocht met een dikke hypotheek van de Fortisbank. In de daaropvolgende vijf jaar is het de eigenaar niet gelukt zijn sloop/nieuwbouwplannen door te voeren en ging uiteindelijk in 2009 failliet. Het pand werd einde zomer 2009 executoriaal geveild. Gezien er niemand was die het voor een aantrekkelijke prijs wilde kopen, nam de Fortisbank de woning voor de nominale hypotheeksom in eigen bezit. De particulier bleef met een dikke restschuld zitten.

In december 2009 is het pand (na ruim 5 jaar leegstand en verkrotting) gekraakt, onder meer voor een jonge moeder met twee kinderen. Geen maand later sleepte de Fortisbank de familie voor de rechter. De bank had namelijk een nieuw slachtoffer gevonden, weer zo een kleine particulier, die hetzelfde, al een keer mislukt plan van zijn voorganger wil proberen om te gaan zetten. Voor de overdracht moet het pand daarom 'leeg en ontruimd' opgeleverd, en de familie midden in de winter op straat gezet. De moeder heeft de bank en de nieuwe eigenaren nog aangeboden te willen vertrekken zodra de feitelijk werkzaamheden zouden moeten beginnen. Dit werd in de rechtszaal door de bank afgewezen, met verwijs op een boetebeding in de koopovereenkomst. Het pand kan vanaf 10 februari ontruimd worden.

de Buurtbrief bij de kraakactie in december, inclusief het bijhorende onderzoeksdossier is te vinden op http://squat.net/ksuoost/rd10/