Politie Groningen

Maandag 15 februari 2010

Provincie Groningen, 15-02-2010

Politie houdt viertal voor gewelddadige beroving aan

ZUIDHORN Met de aanhouding van vier minderjarige verdachten in de leeftijd 14 t/m 17 jaar, afkomstig uit Zuidhorn, Briltil en Apeldoorn heeft de politie geweldige beroving opgelost. Op 18 december 2009 werden twee 15-jarige jongens uit Grijpskerk en Lutjegast op de Jellemaweg in Zuidhorn beroofd van een geldbedrag van 125 euro en een mobiele telefoon. Beide slachtoffers werden door de 14-jarige verdachte naar Zuidhorn gelokt voor het kopen van een slof sigaretten. Vlak voor de overdracht van de rookwaar verschenen twee van de vier verdachten en beroofden beide 15-jarigen onder bedreiging van een mes. Bij de beroving werd één van de overvallers door de slachtoffers herkend. Zo wist de politie de vier verdachten op te sporen. Zij werden begin februari aangehouden en verhoord. Het onderzoek werd gedaan door rechercheurs van het crimeteam en buurt- en jeugdagenten. De politie deed onderzoek naar de gestolen mobiele telefoon. Hiervoor kon een 25-jarige man uit Zuidhorn worden aangehouden. Hij bleek de telefoon te hebben geheeld van de zeventien jarige dader. De jongemannen gaven aan dat de kick en geldgebrek het motief was voor de beroving. Twee van de verdachten zitten nog vast en twee zijn in afwachting van hun rechtszaak naar huis gestuurd. Ook de heler van de mobiele telefoon is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Drie van de verdachten zijn bekenden van de politie. De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren.

Politie zoekt getuigen van serie vernielingen

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Nieuwe Kijk Int Jatstraat in Groningen drie jongeren in de leeftijd van 16, 19 en 19 jaar, allen uit Groningen, aangehouden. Het drietal wordt verdacht van het plegen van een serie vernielingen. De politie zoekt getuigen van deze incidenten. In de nacht van 13 op 14 februari 2010, tussen 00.00 en 00.30 uur, reageerde de politie op een melding dat een groep van vijf jongens diverse vernielingen aan geparkeerde autos en fietsen zouden aanrichten. De politie constateerde dat in diverse straten vernielingen aan autos waren gepleegd. De groep jongens is in ieder geval via de Kerklaan, Noorderplantsoen, Grote Kruisstraat en Nieuwe en Oude Kijk in t Jatstraat gelopen. Op aanwijzing van getuigen wist de politie het drietal aan te houden. Twee van deze getuigen betroffen twee jonge Engels sprekende vrouwen. Helaas heeft de politie de personalia van deze vrouwen niet kunnen noteren, terwijl zij wel ooggetuige zijn geweest. De politie wil daarom graag in contact komen met deze getuigen. Daarnaast wil de politie ook spreken met mogelijke andere getuigen en aangevers van de vernielingen. Het kan zijn dat ook in andere straten vernielingen zijn gepleegd. Getuigen kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Vrouw op straat beroofd

GRONINGEN Een 21-jarige vrouw uit Groningen is zondagavond in de Riouwstraat in Groningen door een onbekende man beroofd. De dader bedreigde de vrouw met vermoedelijk een vuurwapen. Zij gaf vervolgens haar tas af. De straatrover liep hierop weg in de richting van de Korreweg. Een 22-jarige getuige hoorde vervolgens het slachtoffer om hulp roepen. Hij zette direct de achtervolging in. De dader kwam vlakbij de Korreweg ten val. Toen hij weer op stond, richtte de man het wapen naar de getuige. De 22-jarige koos eieren voor zijn geld. Hij liet de straatrover gaan. De politie beschikt over een goed signalement van de dader. Het Roofcoördinatieteam stelt een onderzoek in.

17-jarige achter het stuur

WINSCHOTEN - De politie heeft zondagmiddag een 17-jarige automobilist uit Papenburg (D) bekeurd. De jongen bestuurde een auto op de Beersterweg in Winschoten. De auto werd gecontroleerd, omdat de wagen aan de voorkant zichtbaar schade had. Hierdoor waren scherpe, uitstekende delen ontstaan. Bij controle kon de bestuurder zich niet legitimeren. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Daar bekende de jongen nog maar 17 jaar te zijn en dat hij dus ook niet in het bezit was van een rijbewijs. Hiervoor kreeg hij een boete van 180 euro. Daarnaast kreeg de minderjarige een boete van 160 euro voor de scherpe, uitstekende delen. De auto bleef achter op het politiebureau, omdat de jongen de bekeuringen niet kon betalen.

Jongeman mishandeld

GRONINGEN - Een 18-jarige jongeman uit Groningen is zondagavond mishandeld. Hij liep over het Gedempte Kattendiep in zijn woonplaats toen een man op een scooter naast hem kwam rijden. De man sloeg de 18-jarige pardoes in het gezicht. Ook kreeg het slachtoffer een schop. Door het geweld kwam de 18-jarige ten val. Hij moest zich met een pijnlijke knie onder doktersbehandeling stellen. De dader is een bekende van het slachtoffer. De aanleiding ligt vermoedelijk in de relatiesfeer. De politie onderzoekt de zaak. Het slachtoffer heeft al aangifte gedaan.

Man verzet zich tegen politie

MUNTENDAM De politie heeft zondagavond een 48-jarige man uit Muntendam ingesloten. Er was een melding binnen gekomen dat de man op zijn huisadres door het lint ging en zichzelf iets aan wilde doen. Toen de politie bij het huis kwam, keerde de man zich tegen de agenten. Met behulp van pepperspray konden de agenten de man overmeesteren. Hij is ingesloten ten behoeve van de hulpverlening.

Pizzakoerier beroofd

GRONINGEN Op de Menkemaheerd in Groningen is zondagavond omstreeks 20.30 uur een 16-jarige pizzakoerier beroofd. De bezorger moest in die straat een pizza afleveren. De koerier werd door twee mannen aangesproken en bedreigd. Hij moest een geldbedrag afstaan. De twee daders gingen er vervolgens lopend vandoor. Beiden hadden een getinte huid en droegen donkere kleding. De politie stelt een onderzoek in naar de straatroof. Mensen die rond genoemd tijdstip in de buurt iets bijzonders hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Auto op de kop in sloot

NIEUWESCHANS Een 48-jarige automobilist uit Keulen (D) is zondagavond gewond geraakt. Hij reed over de A7 vlakbij Nieuweschans. De man botste in een moment van onoplettendheid tegen de middengeleider van de snelweg. Vervolgens schoot hij naar de andere kant van de weg. De Duitser werd vervolgens via een groot verkeersbord gelanceerd. De auto kwam op de kop in de naastgelegen sloot tot stilstand. De bestuurder werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Morgen, op dinsdag 16 februari, controleert de politie op de volgende plaatsen:


- Ring Zuid-Oost Groningen, snelheidscontrole


- N360 Groningen Ten Boer, snelheidscontrole.

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde zondag 14 februari op diverse plaatsen op snelheid.

Sebaldeburen, Provincialeweg N388: aantal geregistreerde voertuigen: 245, aantal overtredingen: 48, hoogst gemeten snelheid: 112 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1250, aantal overtredingen: 100, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.