Gemeente Dantumadeel


Openingstijden
Telefoonnummers

Opening nieuwe verkeersveilige rotonde Broeksterwâld

Op de rotonde Broeksterwâld wapperden zaterdagochtend 13 februari zestig Friese vlaggetjes in de wind. Met het plaatsen van deze vlaggetjes openden gedeputeerde Piet Adema en wethouder Albert van der Ploeg, samen met leerlingen van Christelijke Basisschool `De Wel', officieel de rotonde. Daarna speelde de Christelijke Muziekvereniging Harmonia uit De Westereen. De gedeputeerde en wethouder reden speciaal voor deze gelegenheid samen op de tandem. Het duo Rozestraten en Rozestraten zorgde ervoor dat ze samen met de leerlingen en genodigden veilig aankwamen bij de rotonde.

Provincie Fryslân heeft de rotonde aangelegd vanwege de verkeersonveilige situatie op het oude kruispunt. Gedeputeerde Piet Adema: "De rotonde zorgt voor een enorme verbetering van de verkeersveiligheid in de kruising van de Haadwei met de Kavelwei en Oasterloane. Door de aanleg van de rotonde kunnen fietsers, vooral schoolgaande kinderen, veilig de Haadwei oversteken. De snelheid wordt uit het verkeer gehaald. "

De nieuwe rotonde is ook voorzien van een bushalte waar veilig in- en uitgestapt kan worden. Bij de halte wordt binnenkort nog een fietsenstalling geplaatst. Dit gebeurd zodra de vorst uit de grond is.

Toekomst
Na aanleg van De Centrale As leidt de rotonde het verkeer vanuit de dorpen De Falom, Broeksterwâld en Damwâld via de Oasterloane naar De Centrale As. Dan zal ook aan de noordzijde van de Oasterloane een fietspad liggen en verderop doorlopen op de Dwarsloane. De Haadwei (de huidige N356) zal dan aanmerkelijk minder verkeer verwerken. Opening rotonde (Foto: Germ Westra)
(Foto: Germ Westra)

Opening rotonde (Foto: Germ Westra)
(Foto: Germ Westra)

Opening rotonde (Foto: Germ Westra)

(Foto: Germ Westra)