Politie Haaglanden

Persberichten 15 februari

Haaglanden, 15-02-2010

Politie zoekt slachtoffers en getuigen straatroven

Den Haag - De politie hield zondagochtend 14 februari rond 7.30 uur in de Pijnboomstraat een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan, omdat hij ervan verdacht wordt dat hij in de nacht van zaterdag op zondag berovingen met geweld pleegde. Een 30-jarige Haagse meldde bij de politie dat zij kort daarvoor op de Houtrustweg was beroofd. Op basis van het opgegeven signalement hielden agenten vervolgens de verdachte aan. In ieder geval drie vrouwen werden in die nacht in de omgeving van de Laan van Meerdervoort van hun fiets geslagen en vervolgens beroofd van hun fiets, tas of mobiele telefoon. Zij deden daarvan aangifte. De politie onderzoekt deze berovingen en sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn. De verdachte zit vast voor verhoor.

De recherche van Bureau Segbroek wil graag weten of er in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 februari meer mensen in de omgeving van de Laan van Meerdervoort slachtoffer zijn geworden van een straatroof. Ook is de recherche op zoek naar getuigen van deze straatroof. Slachtoffers of getuigen kunnen contact opnemen met de recherche van politiebureau Segbroek via 0900-8844. Getuigen kunnen zich ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Beschonken bestuurders in centrum
Den Haag - Surveillerende agenten bekeurden in de vroege uren van maandag 15 februari twee beschonken bestuurders in het centrum van Den Haag. Omstreeks 00.50 uur controleerden zij een 40-jarige Roemeen op de Geleenstraat. Hij blies 680 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal. Omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft, besloot de officier van justitie dat de man een boete van 850 euro kreeg, die hij direct betaalde.

Enkele uren laten, omstreeks 03.20 uur zagen surveillerende agenten dat op de Teniersstraat een 32-jarige Haagse nogal wat problemen had met inparkeren. Al snel bleek waarom: de vrouw blies 690 ugl. Haar rijbewijs werd ingevorderd en tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van eenrijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Politie voorkomt woninginbraak

Den Haag De politie hield zondag 14 februari omstreeks negen uur s avonds op het Karperdaal drie vermoedelijke inbrekers aan. De mannen vielen op, omdat zij veel interesse in woningen toonden en wegdoken wanneer er mensen of autos langskwamen. Omwonenden waarschuwden de politie, die de drie mannen aantrof. Eén van hen bevond zich op het dak van een woning - naast een uitbouw - een andere man stond in de tuin van deze woning, terwijl de derde zich in een brandgang achter het huis ophield. De mannen waren in het bezit van inbrekerswerktuigen en aan de buitenkant van de woning trof de politie braaksporen aan. Hierop werden de drie aangehouden. De verdachten zijn 28, 30 en 36 jaar oud en komen uit respectievelijk Servië, Bosnië en Macedonië. Zij zitten nog vast.

Twee mogelijke woninginbrekers aangehouden

Leidschendam De politie heeft zaterdag 13 februari omstreeks 16.00 uur met de aanhouding van 2 jeugdige Hagenaars voorkomen, dat er werd ingebroken. Omwonenden van de Voorburgseweg meldden dat drie jongens erg veel aandacht hadden voor de woningen. Politieagenten zagen bij hun komst, dat de jongens er als een haas vandoor gingen. Zij gooiden hun gereedschap, waaronder meerdere schroevendraaiers, weg en renden door sloten om de politie van zich van zich af te schudden. Met behulp van omstanders, die politieagenten steeds weer op het spoor van de vluchtende jongens zetten, hield de politie op de Zaagmolenstraat een 15-jarige Hagenaar aan. Een tweede verdachte, een 16-jarige plaatsgenoot, rende de Rijksweg A4 op. Hij werd in de middenberm van die weg aangehouden. De derde verdachte wist te ontkomen. De politie stelt een onderzoek in naar zijn identiteit. De beide Hagenaars werden ingesloten in het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Vijf boetes na controle met tintman

Westland De politie Haaglanden controleerde zondag 14 februari tussen 13.00 en 16.30 uurin de het hele Westland vijf autos op getinte ruiten. Agenten maakten hiervoor gebruik van een zogenaamde tintman, die de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet. Laat de ruit minder dan 50% licht door, dan is de automobilist in overtreding. Dat was het geval bij alle vijf de autos die de agenten controleerden. Alle vijf de bestuurders kregen een boete en moeten de situatie aanpassen.

Zonder remmen, met een glaasje op

Delft- Agenten reden 14 februari omstreeks 21.55 uur op de Mozartlaan toen een bromfietser nogal slingerend op hen afreed. De 47-jarige bestuurder uit Den Hoorn bleek op een bromfiets te rijden waarvan de remmen waren afgebroken. De agenten roken onmiddellijk dat de man alcohol gedronken had. Hij moest blazen en blies 940 ugl. De man moest zijn rijbewijs direct inleveren en ook zijn bromfiets mocht hij niet meenemen. Op het politiebureau kreeg hij een proces-verbaal.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Ruiten school vernield, politie zoekt getuigen

Zoetermeer - Een getuige zag zondag 14 februari omstreeks 20.00 uur dat drie jongens ruiten ingooiden van een school aan de Carry van Bruggenhove. Gewaarschuwde agenten troffen aan de achterzijde van de school twee kapotte ruiten aan en pcs waarvan de bedrading doorgeknipt was. Twee van de drie jongens hadden een donkere jas aan, de derde droeg een geruite jas. De drie waren, volgens de getuige, weggelopen in de richting van het winkelcentrum. De politie zoekt getuigen van deze vernieling. Heeft u iets gezien of gehoord of heeft u informatie die kan helpen, neem dan contact op met de recherche van bureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem dan via M 0800-7000.

Inbraak in nachtwinkel

Zoetermeer Politieagenten werden maandag 15 februari omstreeks 02.45 uur gestuurd naar een nachtwinkel op de Oranjelaan waar ingebroken zou worden. Toen de agenten de straat inreden, renden drie mannen weg de Mauritsstraat in. Een achtervolging over een braakliggend terrein en een schoolplein resulteerde uit in de aanhouding van een 22-jarige man uit Den Haag. In de omgeving van de nachtwinkel troffen de agenten diverse inbreek werktuigen en kleding aan. De politie onderzoekt de inbraak, de Hagenaar zit nog vast voor verhoor.