Gemeente Den Haag


+ verkiezing 2010

Nieuws

Opvallende nieuwbouw voor Koningin Julianaplein

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 15 februari 2010

* Laatste wijziging: 15 februari 2010

Het Koningin Julianaplein voor station Den Haag Centraal krijgt een heel ander uiterlijk. Op het plein komt een nieuw gebouw dat is ontworpen door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas. De gemeente heeft een overeenkomst getekend met ontwikkelaar Eurocommerce dat de bouw mogelijk maakt.

Het gebouw bestaat uit 3 torens die vanaf 60 meter hoogte tot het hoogste punt op 93 meter met elkaar verbonden zijn. In de 2 smalle torens komen 179 woningen en in de derde toren 43.000 m2 kantoren. Onder het plein wordt een garage aangelegd en een fietsenstallling die plaats biedt aan 6.000 fietsen. Op de begane grond van het gebouw komen winkels.

Nog voor de zomer worden de eerste voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. De oplevering wordt begin 2015 verwacht.

Den Haag Nieuw Centraal

Het nieuwe gebouw maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Den Haag Nieuw Centraal. Dit bestaat uit een aantal projecten: naast het gebouw op het Koningin Juliana-plein ook de grootscheepse verbouwing van de Openbaar Vervoer Terminal (OVT), New Babylon, de aanleg van het Haagse Startstation Erasmuslijn (HSE), de ontwikkeling van het Anna van Buerenplein tot een aantrekkelijk en multifunctioneel ontmoetingspunt, de overbouwing van het busplatform en de herinrichting van de openbare ruimte.
Het ontwerp van het nieuwe gebouw