GroenLinks Waterland


Waarom wel windmolens in Waterland?

Maandag 15 februari 2010, 10:10u - Sjoerd Kijlstra

Waarom wel windmolens in Waterland?

GroenLinks hecht zeer sterk aan:

1. Behoud openheid (veenweide) landschap

2. Versnelde toename in opwekking groene energie

Omdat bij het plaatsen van windmolens deze twee zaken (potentiëel) met elkaar in conflict kunnen komen, bekijken we projecten van geval tot geval en wordt veel zorgvuldigheid in acht genomen;

Windmolens de Nes.

1. Het ging hier om vervanging van reeds bestaande turbines
2. De Cooperatie Windenergie Waterland (CWW) heeft één van de meest vooraanstaande ecologische adviesbureau's, Waardenburg, in de arm genomen om de effecten op geluidshinder, slagschaduw en vogeltrek te evalueren.Met name op dit laatste punt is dit bureau gerenommeerd; ze hebben ook veel studies voor provincies en voor het Rijk (voor alle windparken op zee) gedaan. De conclusie van Waardenburg aangaande de Nes was dat verwaarloosbare schade zou optreden.

Windmolens de Purmer.

1. Dit is de enige polder in onze gemeente die grootschaliger van karakter is en waar om die reden windmolens zouden (kunnen) passen. Dus overal elders in het veenweidegebied en kleinere droogmakerijen in onze gemeente niet !

2. Dit was ook de conclusie van de Windkansenkaart van de provincie van enkele jaren terug, die de Purmer als enige gebied in deze regio aanwees, terwijl verder het meeste windmolen potentieel in de noordelijke helft van de provincie ligt.
3. De onderzoeken zoals bij de Nes moeten ook hier worden uitgevoerd, en alleen bij een vergelijkbare conclusie van alle drie de onderzoeken kunnen wij als GroenLinks `ja' zeggen.
4. Over exacte plek van plaatsing en zelfs preciese aantal valt (nu) nog nader te praten.

Maar daarnaast generiek:
Windenergie is één van 5-6 vormen van duurzame (groene) energie die momenteel verkrijgbaar is, en van die vormen op dit moment de meest rendabele. De VVD kan leuk roepen dat ze voor zonne-energie zijn - dat zijn wij ook en daar moeten we zeker mee doorgaan - maar: één windmolen aan de Nes (behoudend geschat 5500 MWhr/jaar) levert evenveel energie als bijna 3000 zonne-energie projecten zoals uitgevoerd op de brandweerkazerne Ilpendam (2000 kWhr/jaar, bron CWW) !! Voor GroenLinks is het dus én wind én zonne-energie. Een andere populair stelling is dat het hele groene energie vraagstuk maar in de Sahara moet worden opgelost; maar dat is ook te makkelijk. Als dat echt zo eenvoudig lag was men allang begonnen....

Voorlopig is windenergie dus één van de oplossingen richting een groene energievoorziening. En mocht in 2035 blijken dat de Sahara inderdaad vol ligt met zonnepanelen + spiegels en we de stroom zelfs nog naar NW-Europa kunnen transporteren ook, dan kunnen we de windmolens hier altijd weer neerhalen. En dat kan met de bedrijfsterreinen en woonwijken die andere partijen willen aanleggen in het groen niet.
Daarmee is de GroenLinks visie op het landschap een veel duurzamere dan die van andere partijen.

Sjoerd Kijlstra

Duo-raadslid GroenLinks Waterland