Gemeente Schagen

Erepenning van verdienste gemeente Schagen voor J.C.J. Vader

De heer J.C.J. (Co) Vader heeft zaterdag 13 februari uit handen van burgemeester G. Westerink de erepenning van verdienste van de gemeente Schagen gekregen. Hij kreeg deze penning voor zijn inzet voor de gemeenschap van Schagen. De heer Vader heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor de belangen van gehandicapten. Na veertig jaar actief te zijn geweest voor de gehandicapten, heeft de heer Vader afscheid genomen tijdens de Carnavalsviering voor gehandicapten. Tijdens dit afscheid kreeg hij de erepenning uitgereikt.

Rond 1970 is de heer Vader begonnen met het paardrijden voor gehandicapten, nadat hij signaleerde dat er steeds een gehandicapte jongen naar het paardrijden zat te kijken. Hij heeft deze jongen uiteindelijk op het paard gekregen en door zijn enthousiasme heeft hij paardrijden voor gehandicapten opgericht. De heer Vader is altijd een actief begeleider geweest. Hij heeft dit zeker tot zijn zeventigste jaar gedaan.

Â

Het enthousiasme van de heer Vader reikte verder. Zo is hij ook in gesprek is gegaan met kermisexploitanten om voor elkaar te krijgen dat gehandicapten ook kermis konden vieren. Dit heeft geleid tot een kermisavond waarbij alle attracties met aangepaste snelheid draaien voor gehandicapten. Dit evenement werd steeds uitgebreid en de groep met enthousiaste mensen werd steeds groter. De heer Vader was de voorloper en organisator hiervan. Na het bezoek aan de kermis, ging het feest verder bij de Roode Leeuw met dans en muziek en werden er knuffelbeesten uitgedeeld. Nog steeds is de heer Vader aanwezig op het kermisfeest voor gehandicapten, dat ieder jaar wordt gevierd.

De heer Vader heeft ook het Sinterklaasfeest voor gehandicapten opgezet. Dit begon in 1970 waar hij Sinterklaas speelde. Hij regelde de zaal, zorgde voor optredens van een goochelaar of een clown. Uiteraard mochten de cadeautjes hier niet ontbreken. Vandaag de dag wordt dit Sinterklaasfeest nog steeds gevierd