Gemeente Rotterdam

krrrriebel...week op buitenschoolse opvang hoogvliet

15 februari 2010 | rotterdam | nieuwsbericht

Relationele en seksuele vorming op de BSO
Krrrriebel week

Op de tien locaties organiseert de Stichting BSO Hoogvliet in samenwerking met de GGD Rotterdam-Rijnmond zo'n vijf keer per jaar een themaweek in het kader van het thema liefde en seksualiteit. In de week van 8 t/m 12 februari was dat de Krrrriebel...Week. Het is voor het eerst dat de GGD een buitenschoolse opvang ondersteunt in het kader van Wensen en Grenzen. Er waren al 20 basisscholen en zes VMBO-locaties bezig met Wensen en Grenzen. De GGD heeft pedagogisch medewerkers getraind en ouderavonden op alle locaties georganiseerd.

Krrrriebel....week in Hoogvliet
Tijdens de Krrrriebel...week waren er activiteiten voor alle kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar verdeeld over 10 BSO-locaties in Hoogvliet. Alle activiteiten stonden in het teken van de liefde. Het hoogtepunt was het Valentijnsbal op woensdag 10 februari van 14:00-16:00 uur. Toekomstige themaweken kunnen bijvoorbeeld in het teken staan van: vriendschap, respect, familie of weerbaarheid. Idee is dat kinderen op een leuke en speelse wijze leren omgaan met elkaar en de liefde.

Seksuele opvoeding
Omdat kinderen volop bezig zijn met het ontwikkelen van hun gedrag, is het goed om op jonge leeftijd structureel op relationele en seksuele vorming in te zetten. Kinderen staan open voor nieuwe informatie en hebben geen moeilijk doorbreekbare gedragspatronen. Bovendien krijgen kinderen veel, en soms onjuiste informatie over seksualiteit. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren dat seksualiteit te maken heeft met respect voor elkaar, met gevoelens en met normen en waarden.

Wensen en Grenzen
Wensen en Grenzen is in 2008 door de GGD gestart Het preventieprogramma Wensen en Grenzen heeft tot doel meer structurele aandacht voor het thema relaties en seksualiteit te creëren onder Rotterdamse jongeren (4-19 jaar). Dit wordt gedaan door middel van training en ondersteuning van professionele (docenten, ouderconsulenten) en niet-professionele opvoeders (ouders). Het idee is dat als kinderen vanaf jonge leeftijd met het onderwerp vertrouwd raken dit later problemen voorkomt. Naast 20 basisscholen en 6 VMBO-locaties, doen er sinds begin 2009 nu ook 10 BSO-locaties mee.