Gemeente Castricum

Gemeente meet tevredenheid Wmo-cliënten

De gemeente Castricum laat bij circa 900 klanten die gebruikmaken van ondersteuning in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) de tevredenheid meten. Ook de inzet van mantelzorgers wordt gemeten. Uiteindelijk wil de gemeente hierdoor haar dienstverlening zo goed mogelijk laten aansluiten op de behoeften. Medio 2010 worden de resultaten van de enquête verwacht.

Â

De gemeente Castricum biedt ondersteuning aan mensen met (lichamelijke) beperkingen. Dat doet ze in het kader van de Wmo. De ondersteuning verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben een scootmobiel of rolstoel nodig om zich te kunnen verplaatsen. Anderen hebben hulp nodig om het huishouden te voeren of hebben een woningaanpassing of vervoersvoorziening nodig.

Â

Vragen aan cliënten

De gemeente vindt het belangrijk om te weten wat mensen van de ondersteuning vinden en wat er beter kan. Daarom voert de gemeente dit onderzoek uit. Circa 900 willekeurig gekozen cliënten ontvangen de enquête medio februari. Zij krijgen schriftelijk vragen gepresenteerd over verschillende aspecten van de ondersteuning.

Â

Ook mantelzorgers

De gemeente vermoedt dat veel Wmo-klanten ook mantelzorg krijgen: praktische hulp van iemand die vrijwillig werkt en daarvoor niet betaald krijgt. Om zicht te krijgen op de mantelzorg(ers) is een enquête voor de mantelzorger van de cliënt toegevoegd.

Â

Uitbesteed

Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door SGBO, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Naar verwachting zijn deze zomer de uitkomsten van het onderzoek bekend.

Â